Кабмін дозволив дітям від 14 до 16 років перетинати КПВВ на Донбасі за свідоцтвом про народження

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Кабінет міністрів України спростив процедуру виїзду з тимчасово окупованої території Донбасу підліткам від 14 до 16 років, які не мали можливості оформити паспорт громадянина України або його втратили. Вони зможуть перетнути КПВВ на лінії розмежування за свідоцтвом про народження.

Про це повідомляє міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (Мінветеранів).

Згідно з прийнятою постановою Кабміну, до 1 травня 2020 діти від 14 до 16 років зможуть перетнути лінію розмежування за свідоцтвом про народження.

«Це стане можливістю для всіх тих підлітків, які мешкають на ТОТ приїхати на контрольовану українською владою територією, оформити паспорт та в подальшому безперешкодно перетинати КПВВ. Вони отримають можливість інтегруватись в український простір, вступити до українських ВНЗ та відчути себе повноцінними громадянами країни із усіма правами та можливостями, якими їх забезпечує держава», – заявила міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

У Благодійному фонді «Право на захист» схвалили рішення українського уряду. За інформацією правозахисників, з моменту вступу в силу нових правил перетину лінії розмежування на Донбасі їх монітори на КПВВ фіксували численні проблеми. Більшість з них були пов’язані з перетинанням лінії зіткнення дітьми від 14 років, які не мали паспорта або втратили його. Саме тому експерти фонду звернулися до Мінветеранів та Держприкордонслужби України та наполягали на пошуку ефективного рішення, вносили свої пропозиції.

«Ми вітаємо рішення повернути можливість дітям від 14 до 16 років перетинати КПВВ за свідоцтвом про народження. Зауважте, що ця норма буде діяти для тих, хто в’їжджає з тимчасово окупованої території до контрольованої – на постійній основі, а з контрольованої території на неконтрольовану – лише до 1 травня 2020 року. Однак не всі наші пропозиції було враховано. Підкреслюємо, що позиція «Право на захист» є незмінною: це спрощення необхідно застосувати й до дітей віком від 16 до 18 років. Сподіваємося, що уряд врахує необхідність цих змін, настільки необхідних для недокументованих підлітків для безперешкодного перетину КПВВ», – заявили у Фонді.

Нагадаємо:

  • 28 листопада набув чинності новий Порядок в’їзду осіб і переміщення товарів на тимчасово окуповані території (ТОТ) у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб та переміщення товарів із цих територій.
  • У новому Порядку перетинання лінії розмежування на Донбасі є ряд негативних і сумнівних моментів. Зокрема, громадян перевіряють по не пов’язаним між собою базам прикордонників і СБУ, хоча в них внесена ідентична інформація. Це збільшує час на перевірку на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.
  • У грудні 2019 року правозахисники у моніторинговому звіті вказали на головні проблеми, з якими стикаються громадяни на КПВВ після введення Кабміном нового Порядку перетину лінії розмежування на Донбасі. Серед них, зокрема, відмова у перетині лінії розмежування дітям старшим за 14 років, які ще не отримали паспорт громадянина України, а також відсутність на КПВВ нормальних умов для громадян, які змушені подовгу очікувати в чергах.