Правозахисники вказали на головні проблеми при перетині лінії розмежування на Донбасі

Новини
КПВВ «Гнутове», Донецька область Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники вказали на головні проблеми, з якими стикаються громадяни на КПВВ після введення Кабміном нового Порядку перетину лінії розмежування на Донбасі. Серед них, зокрема, відмова у перетині лінії розмежування дітям старшим за 14 років, які ще не отримали паспорт громадянина України, а також відсутність на КПВВ нормальних умов для громадян, які змушені подовгу очікувати в чергах.

Про це йдеться у моніторинговому звіті «Перетин лінії розмежування через КПВВ» за листопад 2019 року, інформацію для якого зібрав Благодійний фонд «Право на захист» на п’яти контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ).

«Постанова КМУ №815 набрала чинності 28 листопада. Зміни, внесені до неї, частково спростили процедуру перетину (зокрема, для дітей до 14 років). Водночас, деякі зміни до постанови суттєво ускладнили її для дітей, старших за 14 років, які ще не отримали паспорт громадянина України. Коли постанову набула чинності, особам з такими дітьми почали відмовляти у перетині лінії розмежування», – вказують правозахисники.

Також у звіті йдеться про проблеми з роботою КПВВ, які були зафіксовані під час моніторингу, зокрема, стан модулів на КПВВ «Мар’їнка» погіршується: більшість обігрівачів не працює; майже всі дерев’яні лави зламані.

«Перебої електропостачання на КПВВ «Мар’їнка» та «Майорське» перешкоджали проведенню процедур контролю. Через це люди були змушені подовгу очікувати в чергах, що призводило до скупчень у модулях та задухи, яка погіршувала самопочуття людей похилого віку. Через тривалі перебої на КПВВ «Майорське» не працювало опалення в модулях та наметах ДСНС», – йдеться у звіті БФ «Право на захист».

Водночас правозахисники вказали на збільшення кількості скарг громадян на довгі черги (на 20% в середньому) з боку непідконтрольної уряду України території на КПВВ «Гнутове», «Новотроїцьке» та «Майорське». «Втім, причини зростання залишаються невідомими через брак інформації з непідконтрольної уряду України території», – зазначають правозахисники.

В основу звіту покладені дані, зібрані протягом 40 візитів на п’ять КПВВ, розташованих в Донецькій («Майорське», «Мар’їнка», «Гнутове» та «Новотроїцьке») та Луганській («Станиця Луганська») областях. Звіт містить інформацію, зібрану БФ «Право на Захист» в межах опитування, що регулярно проводиться з червня 2017 року.

Опитування є частиною моніторингу порушення прав населення, що постраждало від конфлікту, та проводиться в межах проєкту «Адвокація, захист та правова допомога внутрішньо переміщеним особам України», що реалізується БФ «Право на захист» за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR). Таке опитування має на меті з’ясувати причини, умови та ризики, які супроводжують перетин лінії зіткнення через КПВВ.

Нагадаємо:

  • Уряд України спростив Порядок перетину та перевезення товарів через лінію розмежування для громадян, які проживають на окупованій території Донецької та Луганської областей.
  • 28 листопада набув чинності новий Порядок в’їзду осіб і переміщення товарів на тимчасово окуповані території (ТОТ) у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб та переміщення товарів із цих територій.
  • Правозахисник вказують, що жителі окупованих територій Донбасу не були вчасно поінформовані про новий Порядок перетину лінії розмежування, що призвело до інцидентів на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, де, зокрема, не пропускали дітей через відсутність необхідних документів.
  • У новому Порядку перетинання лінії розмежування на Донбасі є ряд негативних і сумнівних моментів. Зокрема, громадян перевіряють по не пов’язаним між собою базам прикордонників і СБУ, хоча в них внесена ідентична інформація. Це збільшує час на перевірку на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.
  • За новими правилами переміщення товарів через КПВВ був виключений спосіб перевезення ручним багажем.