Україна повідомила в ОБСЄ, як окупанти використовують російські протипіхотні міни на Донбасі

Новини
Фото: ukrinform

Делегація України при ОБСЄ поінформувала місії країн-учасниць про використання російськими окупаційними силами на Донбасі заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін.

Відповідну заяву зробив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський в ході засідання Форуму ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки, повідомляє агентство Укрінформ.

«Ми висловлюємо наше рішуче засудження і обурення з приводу використання російськими окупаційними силами протипіхотних мін. Ці знаряддя війни не вибіркової дії вбивають і ранять переважно невинних і беззахисних мирних жителів, особливо дітей. Ми підкреслюємо, що Україна не є ні полігоном для випробувань нової російської зброї, ні місцем для утилізації старої», – сказав у своєму виступі Лоссовський.

Він підкреслив, що невинні цивільні особи «не повинні бути заручниками такої безвідповідальної і безжальної політики Росії».

«Ми наполегливо закликаємо російську сторону негайно припинити поставки і подальше застосування на тимчасово окупованих територіях України протипіхотних мін та інших типів мін і вибухових пристроїв, а також прибрати всі міни, які були встановлені російськими збройними формуваннями», – підкреслив український дипломат.

Він також провів для присутніх іноземних делегацій презентацію, в ході якої продемонстрував, які саме протипіхотні міни російського виробництва використовуються окупантами на Донбасі.

Зокрема, були наведені приклади використання протипіхотних мін та показані місця їх виявлення Збройними силами та правоохоронними органами України, серед них: МОН-50, ПМН-2, ПОМ-2, МОН-2.

Фото: ukrinform

Заступник глави місії України при ОБСЄ поінформував іноземні делегації країн-учасниць про конкретні заводи на території РФ, які займаються виготовленням протипіхотних мін ПМН-2 і ПОМ-2.

Фото: ukrinform

«Протипіхотні міни ПМН-2 і ПОМ-2 знаходяться на озброєнні російських збройних сил. При цьому, їх використання заборонено згідно Оттавської конвенції або Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їхнє знищення від 3 грудня 1997 року», – зазначив Лоссовський.

Фото: ukrinform

Він нагадав, що Україна підписала цю Конвенцію в 1999 році і ратифікувала її в 2005 році. «В рамках передбачених Конвенцією зобов’язань до 2011 року Україна знищила усі протипіхотні міни ПМН-2 і ПОМ-2 під міжнародним наглядом. У свою чергу Російська Федерація відмовилася підписати конвенцію про заборону протипіхотних мін і продовжує використовувати ПМН-2 і ПОМ-2 під час бойових дій», – заявив український дипломат.

Він додав, що СММ ОБСЄ тільки протягом січня 2020 року вже тричі повідомляла про виявлення заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін на тимчасово окупованій території Сходу України.

Нагадаємо:

  • 21 листопада 2019  року міжнародна неурядова організація Handicap International представила в Мюнхені доповідь «Landmine Monitor 2019», згідно якої Україна перебуває на п’ятому місці списку країн з найвищою кількістю жертв та постраждалих від мін.
  • За даними Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України, на Донбасі з початку російської агресії від мін постраждали понад 1000 цивільних осіб, 300 з яких загинули, 27 із загиблих – діти. За попередньою оцінкою, площа забруднених мінами і вибухонебезпечними залишками війни районів становить близько 7 тис. кв. км підконтрольної території і орієнтовно 9 тис. кв. км на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.