США можуть ввести нові санкції через будівництво «Північного потоку-2» – ЗМІ

Новини
Судно компанії Allseas укладає труби для газопроводу «Північний потік-2» Фото: picture alliance/dpa/B.Wusteneck

Сполучені Штати можуть ввести додаткові санкції щодо газопроводу «Північний потік-2» в тому випадку, якщо його спорудження, перерване в грудні минулого року через загрозу американських санкцій, відновиться.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на німецьку газету Handelsblatt.

«Північний потік-2» прокладається для поставок природного газу з Росії до Німеччини. У проекті, окрім «Газпрому», бере участь низка європейських компаній. Газопровід повинен був бути добудований до кінця 2019 року. Однак в грудні минулого року в США був прийнятий оборонний бюджет, один з розділів якого передбачає санкції щодо компаній, які укладають труби для «Північного потоку-2» по дну Балтійського моря. Після цього компанія Allseas, яка займалася спорудженням газопроводу, відмовилася продовжувати роботи.

«У Берліні та Москві великий гнів з приводу дій США – і розчарування з приводу власного безсилля. Поки що європейцям нічого було протиставити американським санкціям», – пише Handelsblatt. Хоча будівництво газопроводу було близьке до завершення, роботи зупинилися, і коли він буде добудований – невідомо.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ знайде спосіб добудувати газопровід, при необхідності, самостійно. Раніше повідомлялося, що до будівництва можуть залучити російське судно «Академік Черський». Однак в цьому випадку, за інформацією Handelsblatt, Конгрес США готовий прийняти ще один закон про санкції, більш жорсткий. Він може передбачати штрафні заходи щодо компаній-інвесторів газопроводу або ж до споживачів газу, який надходитиме по «Північному потоку-2».

За інформацією газети, уряд Німеччини, як і раніше підтримує проект, і намагається переконати США пом’якшити або скасувати санкції, але поки безрезультатно. Handelsblatt вказує на те, що Німеччина могла б пригрозити США санкціями у відповідь, проте наслідки такого кроку для трансатлантичних відносин були б важкопередбачуваними.

  • Президент США Дональд Трамп підписав введення санкцій проти компаній, що беруть участь в спорудженні газопроводу «Північний потік – 2». Ключовий підрядник проекту заявив, що призупиняє укладання труб.