Трамп підписав оборонний бюджет США з санкціями проти «Північного потоку-2»

Новини
Президент США Дональд Трамп Фото: Reuters

Президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет Сполучених Штатів на 2020 рік, яким також передбачається введення санкцій проти компаній, що беруть участь в спорудженні газопроводу «Північний потік – 2». Ключовий підрядник проекту заявив, що призупиняє укладання труб.

Про це повідомляє Радио Свобода.

Санкції передбачають відмову в американських візах і заморожування американських активів іноземних громадян і фірм, що мають відношення до проектів «Північний потік-2» і «Турецький потік». Американські представники неодноразово називали газопровід, по якому російський природний газ буде експортуватися в Німеччину, загрозою енергетичній безпеці Європи. У законопроекті він названий «інструментом примусу».

Американські санкції різко критикують в Німеччині. Міністр закордонних справ ФРН Хайко Мас заявив про те, що «санкції являють собою втручання в автономні рішення, прийняті в Європі».

Санкції можуть відчутно зачепити ключового підрядника «Північного потоку-2» – швейцарсько-нідерландську фірму Allseas, якій належить унікальне найбільше в світі судно-трубоукладач Pioneering Spirit, яке здійснює укладання труб по дну Балтійського моря. Вона вже заявила про припинення робіт до з’ясування наслідків нового американського законодавства.

«Allseas діятиме відповідно до норм законодавства та очікує вказівок, що містять необхідні нормативні, технічні та екологічні роз’яснення від відповідного органу США», – йдеться у заяві на сайті компанії від 21 грудня.

Судно компанії Allseas укладає труби для газопроводу «Північний потік-2» Фото: picture alliance/dpa/B.Wusteneck

Як повідомлялось, 17 грудня Сенат США схвалив законопроект про фінансування видатків на оборону на 2020 рік загальною сумою 738 млрд доларів. Серед інших витрат документ передбачає виділення 300 млн доларів військової допомоги Україні, а також введення санкцій проти компаній, які будують газопровід «Північний потік-2».

Нагадаємо:

  • 31 липня 2019 року комітет у закордонних справах Сенату США проголосував за введення санкцій щодо компаній-учасників будівництва магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море «Північний потік-2» (Nord Stream 2).
  • Обмежувальні заходи щодо проекту «Північний потік-2», які в сенаті Конгресу США включили до військового бюджету, торкнуться різних компаній, що беруть участь у будівництві трубопроводу, зокрема, прокладають труби у Балтійському морі. Ці санкції націлені на судна, які прокладають трубопровід, а також на керівників компаній, пов’язаних з цими суднами. Цим особам може бути заблоковано в’їзд до США, а їхні транзакції, пов’язані з їх нерухомістю або інтересами – заблоковано.
  • Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини, з’єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європ. Новий трубопровід планується побудувати поруч з «Північним потоком». Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Засновником та власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG є «Газпром» (MOEX: GAZP). В консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.