Сенат США прийняв рішення в справі про імпічмент Трампа

Новини
Президент США Дональд Трамп Фото: Reuters

Сенат США виправдав президента Дональда Трампа за обома статтями імпічменту: зловживанням владою та перешкоджанням роботі Конгресу. Справу про імпічмент президента США офіційно оголосили закритою.

Про це пише CNN.

Для оголошення імпічменту необхідно було 67 голосів.

За виправдання Трампа по першій статті імпічменту проголосували 52 сенатори, проти – 48. За другою статтею 53 сенатори підтримали виправдання президента США.

Президент США Дональд Трамп відреагував на своє виправдання в Сенаті у справі імпічменту, виклавши ролик у Twitter, де він зображений на обкладинці американського журналу ТИМЕ, пише Громадьске ТБ.

Ролик вийшов, м’якою кажучи, дивним. Просто прогляньте сценарій:

  • На уявній обкладинці TIME розташована купа написів «TRUMP» із роками, в яких Трампа теоретично могли б переобрати, якби в США не діяло обмеження на два президентських строки.
  • Камера повільно наближається до 2048 року — і з’являється зображення самого Трампа.
  • Далі роки починають збільшуватися все швидше й швидше. Після 90000 (!) замість цифр написано «EEEEEE» — так у калькуляторах позначають число, в якого кількість розрядів більша за допустиму.
  • Наприкінці замість років написано «TRUMP 4EVA» — тобто «Trump Forever», або «Трамп назавжди». Нагадуємо, все це — на тлі обкладинки журналу TIME.
  • І весь ролик супроводжує відома композиція Едварда Гріга «У печері гірського короля» на п’єсу Генріка Ібсена «Пер Гюнт». (Ви точно її впізнаєте, коли прослухаєте!)

Розслідування про можливість імпічменту Трампа почалося у вересні 2019 року, після того, як співробітник спецслужб, ім’я якого офіційно досі не названо, написав скаргу на тиск, який президент, за його даними, надавав на Україну з метою нашкодити своєму можливому супернику на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.

Як повідомлялось, 19 грудня 2019 року Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент 45-го президента Сполучених Штатів Дональда Трампа. Імпічмент оголошений за двома представленими демократами статтями обвинувачення – у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу. Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому оголошено імпічмент.

Імпічменту, який закінчився б відстороненням обраного президента від влади, в американській історії ще не було: Річард Ніксон, щодо якого процес імпічменту було розпочато після Уотергейтського скандалу, пішов у відставку під загрозою звільнення з посади до формального голосування.

Нагадаємо:

  • 26 вересня в США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор запідозрив Трампа в використання свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її в сховище інформації про таємних операціях розвідки.
  • Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через можливий тиск на президента України Володимира Зеленського з вимогою почати розслідування щодо Джо и Хантера Байденів.