Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент президента Трампа

Новини
Президент США Дональд Трамп Фото: Reuters

Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент 45-го президента Сполучених Штатів Дональда Трампа. Імпічмент оголошений за двома представленими демократами статтями обвинувачення – у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За першу статтю обвинувачення проголосували 230 конгресменів, 197 були проти. Жоден республіканець за імпічмент не проголосував, хоча двоє демократів проголосували проти. За другу статтю було 229 голосів «за» і 197 – «проти». У цьому випадку проти імпічменту голосували троє демократів.

Тепер питання про усунення президента з посади має розглянути Сенат США. Оскільки для відсторонення потрібні дві третини голосів, а більшість у Сенаті мають республіканці, Дональд Трамп, скоріш за все, збереже за свою посаду.

Водночас через кілька хвилин після голосування щодо імпічменту спікер Палати представників Ненсі Пелосі (демократка від Каліфорнії) не сказала, чи буде вона і коли саме відправляти статті про імпічмент в Сенат. Натомість вона обмежилася фразою: «подивимось, що станеться». Пелосі вважає, що Палаті представників потрібно більше дізнатися про те, як Сенат буде проводити судовий розгляд.

На мітингу в Мічигані Трамп заявив, що демократи «намагаються звести нанівець бюлетені десятків мільйонів патріотичних американців», вказуючи на результати президентських виборів 2016 року, які він виграв.

Імпічменту, який закінчився б відстороненням обраного президента від влади, в американській історії ще не було: Річард Ніксон, щодо якого процес імпічменту було розпочато після Уотергейтського скандалу, пішов у відставку під загрозою звільнення з посади до формального голосування.

Розслідування про можливість імпічменту Трампа розпочалося у вересні, після того, як співробітник спецслужб, ім’я якого офіційно досі не названо, написав скаргу на тиск, який президент, за його даними, чинив на Україну з метою нашкодити своєму можливому суперникові на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.

Звинувачення на адресу Трампа будуються на факті заморожування військової допомоги Україні влітку 2019 року і на свідченнях, що президент домагався від Києва розслідування діяльності сина Джо Байдена в Україні. Звинувачення в перешкоджанні діяльності Конгресу пов’язане з тим, що Білий дім заборонив давати свідчення високопоставленим держслужбовцям і надавати документи, пов’язані з розслідуванням.

Республіканці і сам Трамп стверджують, що президент не порушив жодних законів. Вони заперечують зв’язок заморожування допомоги з проханнями розслідувати справу Байдена, а самі ці прохання називають спонуканням України до боротьби з корупцією. Трамп посилається на слова президента України Володимира Зеленського, який говорив, що не відчував жодного тиску. Спробу імпічменту він називає політично вмотивованою.

Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому оголошено імпічмент.

Нагадаємо:

  • В кінці серпня 2019 року американські ЗМІ повідомляли, що оточення президента США Дональда Трампа переглядає програму військової допомоги Україні: затримка стосується $250 млн, які Вашингтон збирався традиційно виділити Україні на нинішній фінансовий рік на зміцнення системи безпеки і оборони. В оточенні Трампа нібито хочуть переконатися, що кошти використовуються щонайкраще в інтересах Сполучених Штатів.
  • Американські сенатори в Конгресі США направили в Білий дім лист, в якому зажадали від президента Дональда Трампа розблокувати військову допомогу Україні.
  • 12 вересня адміністрація Білого Дому і Конгрес США розблокували виділення 391,5 млн дол безпекової допомоги Україні. Кошти призначені, зокрема, для закупівлі озброєння та військової техніки.
  • 26 вересня в США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор запідозрив Трампа в використання свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її в сховище інформації про таємних операціях розвідки.
  • Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через можливий тиск на президента України Володимира Зеленського з вимогою почати розслідування щодо Джо и Хантера Байденів.