Водійські права у смартфоні: Мінцифри презентувало мобільний додаток «Дія»

Новини
Презентація програми "Дія"

У Києві відбулася презентація мобільного додатку «Дія», який слугуватиме для збереження та застосування документів особи в електронному вигляді. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Презентацію мобільного додатку “Дія” проводило Міністерство цифрової трансформації України. Додаток надає доступ до документів особи в електронному форматі. Наразі додаток можна безкоштовно завантажити на мобільні пристрої (зокрема, на смартфони), що працюють на Android та iOS – з Google Play та App Store відповідно. Авторизуватись у додатку можна за допомогою Privat24 та BankID. 

Наразі у додатку “Дія” доступні електронні посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Як повідомили організатори заходу, з грудня 2019 року для програми “Дія” було оцифровано 6 млн водійських посвідчень і 5 млн свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу. Наразі в додатку доступні лише документи, видані не раніше 2013 року.

Автори проєкту обіцяють, що незабаром у додатку “Дія” будуть доступні в електронному вигляді також паспорт громадянина України та паспорт для виїзду за кордон, поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності і студентський квиток. 

На сайті додатку “Дія” також анонсовано, що у майбутньому за допомогою додатку “Дія” користувачі зможуть сплачувати штрафи, отримувати власні дані з реєстрів. Також у додатку з’явиться цифровий податковий номер особи.  

Кінцевою метою проєкту є об’єднання усіх державних цифрових сервісів у програмі “Дія”. 

Крім того, організатори презентації представили онлайн-платформу «Дія. Цифрова грамотність», яка покликана захистити неповнолітніх від небезпеки в інтернеті та надати громадянам України базові цифрові навички. 

У заході взяли участь президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. 

Нагадаємо: 

  • В Україні для прогнозного розрахунку майбутньої пенсії запроваджено новий електронний сервіс – «Пенсійний калькулятор», який доступний в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.