Набули чинності нові правила перетину адмінкордону з окупованим Кримом

Новини
КПВВ «Каланчак» Фото: dpsu.gov.ua

З 9 лютого набули чинності затверджені урядом зміни, які спрощують порядок перетину адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом для дітей віком до 16 років у контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ). До 19 лютого в’їзд до Криму буде здійснюватися ще виключно в супроводі двох батьків або за нотаріально посвідченою згодою другого з них.

Як повідомила прес-служба Міністерства з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, діти до 16 років зможуть виїжджати в окупований Крим в супроводі одного з батьків.

«Діти з 14 до 16 років зможуть самостійно перетинати контрольний пункт в’їзду і виїзду за наявності паспорта України (ID-карти) або паспорта громадянина України для виїзду за кордон і наявності інформації про навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, до якої працівники Держприкордонслужби в КПВВ матимуть доступ», – розповіли в прес-службі.

Нагадаємо:

  • 4 червня 2015 року постановою КМУ №367 було затверджено Порядок в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території Криму. У Держприкордонслужбі пояснили, що згідно з документом, при перетині адмінкордону з Кримом щодо громадян України, які досягли 16-річного віку діє порядок, передбачений правилами перетину державного кордону громадянами України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р №57. Саме тому для подорожі дітям необхідно мати проїзний документ дитини або паспорт громадянина України.
  • Правозахисники вважають, що неповнолітніх українців повинні випускати з Криму без перешкод, для чого необхідно внести зміни до постанови Кабміну №367, яка забороняє перетин адмінкордону з окупованих півостровом громадянам України, які не досягли 16 років, без документа дитини про виїзд за кордон.
  • 12 липня 2019 року набрала чинності постанова Кабміну України №474, яка дозволяє дітям до 16 років, у яких ще немає українського паспорта, перетинати адмінмежу з окупованим Кримом в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) за свідоцтвом про народження та паспортом супроводжуючої особи.