Обвинувачений ФСБ в «шпигунстві» кримчанин Яцкін просить Зеленського включити його в список на обмін з РФ – Полозов

Новини
Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

Утримуваний в московському СІЗО «Лефортово» житель окупованого Криму Іван Яцкін, якого ФСБ обвинуватила в «шпигунстві» на користь України, написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook російський адвокат Микола Полозов, який 7 лютого зустрівся з Яцкіним і 10 лютого привіз його листи до Києва.

За словами адвоката, він передав підзахисному радісну звістку про народження в нього дочки, яке відбулося буквально напередодні, а також обговорив з ним перспективи подальшого перебігу кримінальної справи.

«На думку Івана Яцкіна, справедливості в органах слідства та суду в Росії домогтися неможливо, особливо коли мова стосується громадян України, яких переслідують за явними політичними причинами. Єдиним шансом вийти на свободу не через 20 років, як йому загрожує, повернутися до своїх рідних і близьким якомога швидше, може бути тільки звільнення в рамках політичних домовленостей. Іншими словами, необхідно потрапити в той самий «список на обмін» про який неодноразово говорив Володимир Зеленський. У зв’язку з цим Іван Яцкін написав заяву президенту України Володимиру Зеленському з проханням включити його в цей самий обмінний список, і передав мені», – написав Полозов.

Він зазначив, що 10 лютого спеціально прилетів до Києва і подав до Офісу президента заяву українського політв’язня. Адвокат додав, що аналогічна заява була передана Яцкіним для Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової і найближчим часом вона буде їй передана.

«Разом з тим, я прошу всіх моїх друзів допомогти в тому, щоб ця заява Івана Яцкіна потрапила якомога швидше на стіл Президенту. Не секрет, що різного роду заявам і скаргам найчастіше необхідно «приробити ноги», щоб вони могли потрапити до адресата найкоротшим шляхом», – заявив Полозов.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
  • Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив укласти Івана Яцкіна під варту до 16 березня 2020 року.
  • Про затримання Яцкіна повідомили російські ЗМІ в кінці грудня 2019 року.
  • У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.