Мобільний додаток «Дія» вже завантажили 1,117 млн українців

Новини
Фото: thedigital.gov.ua

З моменту запуску мобільний додаток державних послуг «Дія» вже завантажили 1,117 млн українців. Відтепер вони мають змогу отримати електронні посвідчення водія та свідотцтво про реєстрацію автівки.

Про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань повідомили у міністерстві цифрової трансформації України.

Для авторизації у додатку потрібно бути клієнтом українського банку та увійти через BankID. Наразі через реєстр у застосунку відображаються лише водійські права та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. До кінця лютого Міністерство пообіцяло зробити наявною і е-версію паспорту.

Як розповів керівник проекту «Дія» Мстислав Банік, додатком можуть користуватися близько 5 млн українців. Ще чотири мільйони мають проблемні документи, з якими виникають помилки.

«Спочатку ми могли створити цифровий образ лише для 2,5 млн документів. Тобто 7 млн документів – це водії, посвідчення яких не має фотографії в реєстрі, в яких невірний статус, так як база формувалася, розвивалася, змінювалася. Потім ми змогли імпортувати 3 млн фотографій з демографічного реєстру, id-карти. Після того таких документів стало 5,5 млн. Є 4 млн громадян, яким треба спробувати верифікацію або прийти до сервісного центру і за 30 хвилин отримати новий документ», – пояснив Банік.

У майбутньому через додаток буде можливість користуватися електронним паспортом, студентським квитком, страховим полісом та ідентифікаційним кодом, здійснювати онлайн-сплату штрафів та отримувати послуги для бізнесу.

Нагадаємо:

  • 6 лютого у Києві відбулася презентація мобільного додатку «Дія», який слугуватиме для збереження та застосування документів особи в електронному вигляді. Додаток презентував президент Володимир Зеленський в рамках анонсованого проекту «Держава у смартфоні». Кінцевою метою проєкту є об’єднання усіх державних цифрових сервісів у програмі «Дія».
  • Наразі додаток можна безкоштовно завантажити на мобільні пристрої (зокрема, на смартфони), що працюють на Android та iOS – з Google Play та App Store відповідно. Авторизуватись у додатку можна за допомогою Privat24 та BankID.