Зеленський доручив розробити програму паспортизації молоді на Донбасі і в Криму

Новини
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський доручив розробити програму щодо забезпечення молоді, яка проживає на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму, можливостями отримання паспорта громадянина України та сприяння абітурієнтам з цих територій у вступі до українських вищих навчальних закладів.

Про це глава держави заявив в ході наради з представниками міністерства освіти і науки, міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби, повідомляє Офіс президента.

Зеленський вважає неприпустимим, що в той час, поки на сході України триває війна, РФ масово видає свої паспорти людям, які проживають на тимчасово окупованих територіях. На його думку, Україна повинна боротися за своїх громадян, тому є необхідність в розробці спеціальної програми, метою якої буде забезпечення молодих людей документами, що підтверджують українське громадянство.

«Ми повинні налагодити контакт з цивільними особами, які перебувають на окупованих територіях і з тих чи інших причин не можуть жити на підконтрольній Україні території», – сказав президент.

Він також зазначив, що ці заходи повинні мотивувати молодь до отримання української освіти і сприяти в обаштуванні подальшого життя на території, контрольованій Україною.

Зокрема, пропонується спрощення процедури отримання адміністративних послуг, в тому числі в частині отримання українського свідоцтва про народження дитини і паспорта жителями окупованих територій. Крім того, розглядається можливість забезпечення дистанційного вивчення української мови та історії України – дисциплін, які зараз не викладаються на тимчасово окупованих територіях, а також розширення кількості вищих навчальних закладів, до які могли б вступати діти зазначеної категорії, та збільшення квот на бюджетні місця в них.

Глава держави наголосив на важливості організації на контрольно-пропускних пунктах уздовж лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях і на адмінкордоні з Кримом центрів надання адміністративних послуг, де люди могли б отримати необхідні послуги і важливу інформацію.

В ході наради було прийнято рішення до 1 березня більш предметно опрацювати пропозиції та подати їх на наступній зустрічі.

Нагадаємо:

  • 15 листопада 2019 року відкрили після реконструкції режимні зони контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом . 19 грудня у КПВВ «Каланчак» відкрили сучасну сервісну зону, яка забезпечить надання адміністративних, транспортних та побутових послуг для громадян, які перетинають на адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом.