На адмінмежі з Кримом у КПВВ «Каланчак» відкрили сучасну сервісну зону

Новини
КПВВ «Каланчак» Фото: kmu.gov.ua

У Херсонській області у контрольному пункті в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» 19 грудня відкрили сучасну сервісну зону, яка забезпечить надання адміністративних, транспортних та побутових послуг для громадян, які перетинають на адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом.

Відкрив сервісну зону віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, повідомляє Урядовий портал.

«Це – символічне місце, по один бік від якого – вільний простір, де будується європейська демократія, де держава дбає та захищає громадянина; а по інший бік – «руський мір». У «Каланчаку» зараз набагато комфортніше, ніж на КПВВ окупантів, адже Україна відкрила це з повагою до людини, її гідності, для забезпечення комфорту. Такі речі, як ця сервісна зона – наочна демонстрація того, як наша держава змінюється і стає європейською. Жителі півострова помічатимуть позитивні зміни на материку – це спростить нам повернення Криму», – заявив Кулеба.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба на КПВВ «Каланчак» Фото: kmu.gov.ua

Він окремо підкреслив, що цей пункт пропуску та сервісна зона є тимчасовими, і коли півострів буде деокупований, в їхніх функціях потреби більше не буде.

КПВВ «Каланчак» Фото: kmu.gov.ua

Сервісна зона КПВВ «Каланчак» включає: автостанцію (для сполучення з Херсоном, Одесою, Запоріжжям, Дніпром, Києвом, Новою Каховкою, на добу 5-10 рейсів); місця відпочинку подорожуючих та водіїв; Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – надання первинної правової допомоги, консультаційний пункт, сервісний центр «Паспорт»; магазини, кафе.

ЦНАП на КПВВ «Каланчак» Фото: ppu.gov.ua

Пропускна спроможність сервісної зони – 1 тис. осіб на добу. Протяжність – 100 м.

КПВВ «Каланчак» Фото: kmu.gov.ua

Сервісна зона знаходиться на балансі Мирненської громади. На будівельні роботи витрачено 60 млн грн.

Будівництво сервісних зон на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» здійснює АТ «Укрзалізниця». Постановою КМУ від 04.07.2018 №584 на ці роботи виділено 105 млн 983,6 тис. грн.

ЦНАП, який відкрився на КПВВ «Каланчак», є віддаленим робочим місцем ЦНАП Чаплинської ОТГ. Тут буде надаватись 37 послуг для мешканців з тимчасово окупованої території АР Крим, а також прилеглих до КПВВ населених пунктів Каланчацького району відповідно до договору міжмуніципального співробітництва між Мирненською та Чаплинською ОТГ. Це, зокрема, паспортні послуги, різноманітні послуги з реєстрації нерухомості та бізнесу. Згодом цей перелік буде розширюватись (планується додати соціальні послуги, послуги Держгеокадастру тощо).

Як повідомлялось, 20 вересня почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи триватимуть до листопада.

Нагадаємо:

  • Нагадаємо, з грудня 2014 року всі пасажирські перевезення автомобільним і залізничним транспортом між материковою частиною України і окупованим Кримом були припинені. Надання послуг з перевезення пасажирів до КПВВ і на півострів здійснюється приватними таксистами за напівлегальною схемою.
  • 13 липня 2019 року президент Володимир Зеленський в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом представив новопризначених голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва та представника президента в АРК Антона Кориневича. В ході наради Гусєв пообіцяв запустити дві нові режимних зона на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» до 15 листопада, сервісні зони – до 20 грудня. Зеленський побіцяв звільнити Гусєва, якщо він не впорається з цим завданням.
  • Прокуратура АРК розслідує кримінальні провадження в зв’язку зі зловживаннями чиновників при облаштуванні КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • 29 вересня міністр інфраструктури України Владислав Криклій роз’яснив, що Кабмін не планує відновлювати транспортне сполучення з окупованим Кримом. Зараз мова йде лише про налагодження легальних транспортних перевезень до і від КПВВ на адмінкордоні з півостровом по материковій Україні.
  • 5 жовтня прем’єр-міністр Олексій Гончарук підтвердив, що Кабмін не планує відновлювати транспортне сполучення з тимчасово окупованим Кримом.