Чубаров запропонував ввести покарання для громадян РФ, які переселяються до окупованого Криму

Новини
глава Меджлиса крымскотатарского народа, народный депутатРефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував внести поправки до Кримінального кодексу України, аби притягати до відповідальності громадян РФ, які незаконно переселились до Криму після його окупації. Він вважає переселення росіян до півострова колонізацією території України, яку проводить Росія, щоб змінити демографічну ситуацію у Криму.

Про це Чубаров заявив в ході виїзного засідання комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей, АРК та міста Севастополя, яке пройшло в КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з Кримом, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми маємо працювати над законопроєктами, і у нас були певні напрацювання. Я візьму лише одну сферу – це ж не просто репресії. Це витісняються кримські татари та етнічні українці. Одночасно туди переселяються громадяни Росії», – сказав голова Меджлісу.

На його думку, потрібно внести в Кримінальний кодекс України поправки, які дозволять притягати до відповідальності російських громадян, які незаконно переселяються до окупованого Криму.

«Давайте вносити певні зміни до Кримінального кодексу України. Це не просто порушення кордонів України, це колонізація нашої території», – наголосив Чубаров.

Нагадаємо:

  • Генсек ООН Антоніу Гуттеріш в своїй доповіді про ситуацію з правами людини в окупованому Криму офіційно визнав порушення Женевських конвенцій Росією, яка свідомо переселяє людей з материкової частини РФ до українського Криму в спробах змінити демографію окупованого півострова.
  • Станом на серпень 2019 рокe за період окупації Криму з регіонів РФ на півострів переселилося 158 433 особи. У тому числі 87 000 до «Республіки Крим» і 71 433 в місто Севастополь. Про це повідомила Кримська правозахисна група, яка провела аналіз інформації, опублікованої на сайті «Управління Федеральної служби державної статистики по Республіці Крим і Севастополю».
  • У січні 2020 року прокуратура АРК разом з правозахисною організацією «Регіональний центр прав людини» (РЦПЛ) направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), у якому міститься обґрунтування відповідальності Росії за генерацію потоків внутрішньо переміщених осіб та зміну демографічної ситуації в окупованому Криму.