В Херсонській області планується збудувати містечко для кримчан-переселенців – Зеленський

Новини
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що у Херсонській області планується збудувати містечко для вимушених переселенців з окупованого Криму, серед яких понад 500 сімей кримських татар. У реалізації цього проекту допоможе Туреччина, про що досягнута домовленість з турецьким президентом Реджепом Ердоганом.

Про це глав держави повідомив в ході зустрічі з представником президента в АРК Антоном Кориневичем та його заступницями Дар’єю Свиридовою та Тамілою Ташевою, під час якої обговорювались нагальні проблеми українців з окупованого півострова.

Як зазначається, Зеленський повідомив, що у Херсонській області планується побудувати містечко для переселенців з Криму, серед яких – понад 500 сімей кримських татар. Відповідних домовленостей досягнуто під час його зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

«Ми хочемо побудувати таке містечко. Цього року ми маємо почати це робити. З вашого боку потрібні комунікація та контроль», – сказав президент.

Крім того, за його словами, на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом буде створено спеціальний хаб з розвиненою інфраструктурою для комфортного перетину українцями КПВВ, побудовано якісні дороги та забезпечено транспортне сполучення.

«Моя ідея в тому, щоб вони побачили, як ми ставимося до людей, до кримчан. Ти приїздиш, а тут – «місто-сад». Відчуваєш різницю, адже тут все на вищому рівні: заправка, школа, дитсадок, будинки», – глава держави та закликав Кориневича стати рушієм цього проекту.

Зеленський також зробив акцент на важливості реалізації програми, яка спрощує процедуру навчання дітей з окупованих територій в українських закладах вищої освіти.

«Щоб одразу на КПВВ вони отримували всі документи та знали про можливість вступити до будь-якого вишу», – вказав президент.

Як повідомлялося, 3 лютого 2020 року турецький президент Реджеп Ердоган після зустрічі з Володомиром Зеленським в Києві заявив, що Туреччина допоможе Україні забезпечити житлом близько 500 сімей кримських татар. «Ми прийняли з моїм товаришем рішення побудувати разом з розвитком інфраструктури житло для 500 сімей. Наші міністри обговорять питання і ми разом будемо діяти. Наші фахівці приїдуть, все досліджують, зроблять план, зроблять проект», – сказав Ердоган.

Нагадаємо:

  • У березні 2016 року голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров, обговорюючи засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою, заявив, що турецький уряд готовий почати фінансування будівництва в Херсонській області тисячі будинків для кримських татар, які змушені були залишити окупований Крим. Але для цього необхідно максимально скоординувати зусилля структур виконавчої влади для виділення земель, затвердження необхідної проектної документації та прийняття рішень по ним.
  • Реалізація цього проекту так і не була розпочата, рішення про виділення землі для нього не приймалися.