НБУ 25 лютого вводить в обіг оновлену купюру 200 гривень

Новини

Національний банк України (НБУ) 25 лютого вводить в обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень зразка 2019 року.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Як зазначається, за дизайном оновлена банкнота продовжує лінію банкнот нового покоління гривні номіналами 20, 100, 500 і 1000 грн.

Банкнота 200 грн має вдосконалену систему захисту. Зокрема, змінений і вдосконалений ультрафіолетовий і інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків і розташований вертикально уздовж правого краю зворотного боку банкноти.

На оновленій банкноті номіналом 200 грн, як і на банкнотах нового покоління номіналами 100, 500 і 1000 грн, використані два інноваційні захисні елементи. Один з них – це оптично-змінний елемент SPARK, який виконаний у вигляді стилізованого зображення водяної лілії і поступово змінює колір при зміні кута нахилу банкноти. Другий – «віконна» захисна стрічка, яка містить зображення номіналу і графічного знака гривні. Якщо поміняти кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрямок руху її фонового зображення.

Як відзначили в НБУ, громадянам не потрібно обмінювати банкноти номіналом 200 гривень старого зразка на оновлені банкноти. Вони зможуть розраховуватися необмежений період часу старими банкнотами відповідних номіналів.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня 2019 року Нацбанк Україні ввів в обіг банкноту номіналом 1000 гривень і з 1 жовтня вивів з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок. Відповідні заходи спрямовані на впорядкування готівкового обігу гривні.
  • 20 грудня  2019 року НБУ ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 50 грн, а також монети номіналом п’ять гривень, які поступово замінять відповідні паперові банкноти.