«Справа 26 лютого» і Ахтема Чийгоза: прокурор АРК нагадав про покарання для воєнних злочинців, які окупували Крим

Новини
Ігор Поночовний, прокурор АР Крим Фото: investigator.org.ua

Прокуратура Автономної Республіки Крим вважає прикладом своєї результативної роботи то, що слідком РФ порушив кримінальну справу проти українських правоохоронців через «справу 26 лютого» і, зокрема, Ахтема Чийгоза в Криму.

 Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

«Ми повинні робити все можливе, як на національному, так і на міжнародному рівнях для того, щоб забезпечити справедливе покарання для воєнних злочинців, які окупували півострів і вже протягом 6 років грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права щодо цивільного населення Автономної Республіки Крим» , – заявив прокурор АРК Ігор Поночовний.

За його словами, «справа 26 лютого» – один з перших яскравих прикладів того, як в окупованому Криму карають людей, незгодних з окупацією, але одночасно – це приклад того, наскільки результативно працюють українські правоохоронні органи АР Крим і сьогоднішня реакція держави-окупанта тому підтвердження.

У прокуратурі АРК нагадали, що повідомили про підозри російським слідчим, прокурорам і суддям. Всього – 25 осіб, які незаконно переслідували одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за нібито організацію масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року за будівлею парламенту АР Крим.

Російський Слідчий комітет порушив кримінальну справу щодо співробітників українських правоохоронних органів у відповідь на кримінальне провадження прокуратури АРК спільно з кримським главком Нацполіції через воєнний злочин відносно громадян України – учасників мітингу 26 лютого 2014 року і, зокрема, щодо Ахтема Чийгоза у Криму.

14 лютого прокуратура АРК спільно з кримським главком Нацполіції повідомила про підозру у скоєнні воєнних злочинів трьом «слідчим» – громадянам РФ, які незаконно переслідували українських громадян – учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України, який проходив 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК. Зокрема, саме ці силовики затримували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, пред’являли йому обвинувачення та ініціювали арешт, який неодноразово був продовжений за їх клопотанням.

На даний момент всі троє підозрюваних, які є громадянами РФ, оголошено в розшук, вживаються всі заходи для встановлення їх місцезнаходження.

За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, про підозру повідомлено колишньому заступнику керівника «Управления по особо важным делам ГСУ СК РФ по Республике Крым» Богдану Францишко, якого у квітні 2019 року президент Росії Володимир Путін призначив керівником слідчого управління Слідчого комітету РФ по Курганської області. В 2014 році Францишко виконував обов’язки керівника «Управления по особо важным делам ГСУ СК РФ по Республике Крым».  Також у скоєнні воєнних злочинів підозрюється керівник «следственного отдела по городу Ялта ГСУ СК РФ по Республике Крым» Булат Азізов, який раніше був слідчим з особливо важливих справ «ГСУ СК РФ по Республике Крым».  Третій підозрюваний – слідчий з особливо важливих справ «1-го следственного отдела управления по расследованию особо важных дел ГСУ СК РФ по РК» Павло Ніккель.

Як повідомлялось, 21 листопада 2019 року прокуратура АРК повідомила про підозру у скоєнні воєнних злочинів двом колишнім суддям Апеляційного суду АР Крим, які після окупації півострова перейшли на службу Росії і вже у складі так званого «Верховного суда Республики Крым» переслідували учасників проукраїнського мітингу, що відбувався біля Верхової Ради АР Крим 26 лютого 2014 року. 28 січня 2020 року прокуратура автономії також повідомила про підозру у скоєнні воєнного злочину ще одному «судді» «Верховного суду Республіки Крим», причетного до кримінального переслідування українських громадян – учасників проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.