РФ загарбала 100 тис км² українського неба – опублікована мапа

Новини

Карта трас російських літаків над окупованим Кримом і Чорним морем свідчить, що площа контролю російської авіації становить 80% українського морського простору.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Богдан Устименко, радник ініціативи «Друзі України» Фундації «США-Україна», експерт з міжнародного морського права.

“Це російська «повітряна» карта, яка публікується чи не вперше. Нею користуються російські пілоти, у тому числі військові. Чорні лінії – це перманентні повітряні траси російських літаків. Якщо умовно накласти ці «каракулі» і на море, то це дасть змогу чітко зрозуміти, яку сукупну площу морського та повітряного просторів вкрала в нас Росія”, – пояснює Устименко.

За його підрахунками, Росія контролює ⅘ українського морського простору.

“Україна втратила не менш ніж 80 % свого моря (100000 км² зі 137000 загальної площі морських просторів). У якості прикладу – площа самого Кримського півострова складає 27000 км². Зрозуміла «арифметика» окупації: 27000 км² суші + 100000 км² моря + 100000 км² неба”, – пише Устименко.

Нагадаємо: 

  • Україна має план відновлення берегової оборони в Чорному і Азовському морях, який чітко реалізує разом з партнерами з США, Британії і НАТО, стверджує заступник міністра закордонних справ Єгор Божок.
  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».
  • У листопаді 2019 року Україна, Швеція, Литва і Естонія закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.
  • Керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко вважає, що Росія у 2020 році може розширити на Чорне море практику створення перешкод судноплавству до українських портів, яка відбувається з 2018 року в Азовському морі.