ЄС виключив із санкційного списку Азарова і Ставицького

Новини
Микола Азаров Фото: GLOBAL LOOK press/Alexander Widding

Рада Європейського Союзу зняла санкції з колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова і ексміністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького. Водночас обмежувальні санкції продовжені ще на рік щодо експрезидента Віктора Януковича, його сина Олександра Януковича та ще восьми осіб із близького оточення Януковичів.

Ухвалене 5 березня рішення Ради ЕС, 6 березня опубліковане в Офіційному журналі Євросоюзу, а отже набрало чинності.

«На основі аналізу рішення 2014/119/CFSP застосування обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, суб’єктів та органів, слід продовжити до 6 березня 2021 року. Позиції щодо двох осіб виключити», – йдеться у документі.

Як вказується, з переліку фізичних та юридичних осіб, які перебувають під санкціями ЕС, вилучені Микола Азаров та Едуард Ставицький.

Едуард Ставицький

Водночас обмежувальні заходи, запроваджені Євросоюзом у 2014 році за незаконне привласнення державних коштів України або за зловживання службовим становищем, продовжують діяти щодо десяти колишніх українських високопосадовців та бізнесменів: експрезидента Віктора Януковича та його сина Олександра Януковича, колишнього глави МВС Віталія Захарченка, ексгенпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема Пшонки, колишнього заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка, олігарха Сергія Курченка, ексміністра освіти Дмитра Табачника, колишнього першого віцепрем’єра Сергія Арбузова та ексміністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Нагадаємо:

  • 6 березня 2014 року ЄС запровадив санкції у вигляді замороження активів проти колишніх українських високопосадовців часів президентства Януковича за зловживання з державними фінансами та порушення прав людини.
  • Санкції Євросоюзу стосовно екс-президента Віктора Януковича і його оточення, які вважаються відповідальними за незаконне привласнення державних коштів України або зловживання службовим становищем, що призвело до втрати державних коштів України, продовжувалися в березні 2015 року, березні 2016 року, березні 2017 року, березні 2018 і березні 2019 року.