У Литві суд відмовився визнавати свідоцтво про розірвання шлюбу, видане в Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Апеляційний суд Литви відмовився визнавати свідоцтво про розірвання шлюбу, видане в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє видання Delfi.

Апеляційний суд заявив, що документи, які видаються в Криму і Севастополі та підтверджені російською владою, «не мають юридичну силу в Литві і не можуть бути легалізовані».

В оприлюдненому в кінці лютого постанові суддя Дангуоле Мартінавічене підкреслила, що анексія Криму сталася з порушенням територіальної цілісності Криму та міжнародних правових норм.

Заявниця, особу якої суд ЗМІ не розкриває, домагається того, щоб литовські відомства визнали рішення кримського «судді» про розірвання її шлюбу. Рішення було ухвалене в цьому році.

Відділ записів актів громадянського стану (ЗАГС) Вільнюса відхилив її прохання, аргументувавши, що прийняті в Криму рішення не діють в Литві. При цьому Вільнюський окружний суд відмовився розривати шлюб за окремою процедурою і зажадав роз’яснень Апеляційного суду Литви.

У свою чергу Апеляційний суд констатував, що Вільнюське відділення ЗАГС діяло належним чином, коли відмовилося прийняти виданий в Криму документ, а поведінку окружного судді назвав некоректним.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 20 червня 2019 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2020 року діючу заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 26 лютого державний секретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати не визнають, і ніколи не будуть визнавати Крим територією Росії і закликають РФ припинити незаконну окупацію півострова. Санкції США проти Росії будуть зберігатися, поки вона не поверне Крим Україні.