Експрес-тести на коронавірус проводитимуть лише медики визначених лікарень – МОЗ

Новини

Міністерство охорони здоров’я України заявляє, що експрес-тести на коронавірус будуть проводити у разі підозри на COVID-19 тільки лікарі певних закладів охорони здоров’я. Медики екстреної допомоги такі тести не проводитимуть.

Про це 23 березня повідомила пресслужба міністерства.

«Якщо у вас є симптоми гострого респіраторного захворювання, телефонуйте до свого сімейного лікаря. Екстрена медична допомога виїжджає тільки на ургентні випадки. Медичні працівники екстреної допомоги НЕ БУДУТЬ проводити тест на COVID-19», – заявили у МОЗ.

У міністерстві наголосили, що експрес-тести будуть використовуватися лікарями закладів охорони здоров’я для «санітарного сортування», тобто медики мають зробити два тести: один на грип і експрес-тест на коронавірус. Це потрібно, щоб вирішити, який алгоритм дій застосовувати далі.

«Якщо тест на грип позитивний, лікарі вживають відповідних заходів. Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі мають узяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція – ред.). Після цього можна казати про підтверджений випадок захворювання та вживати необхідні протиепідемічні заходи», – пояснили у МОЗ.

Нагадаємо:

  • За даними Центру громадського здоров’я, на станом на 22:30 22 березня в Україні є 73 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. За добу виявлено 26 нових випадків.