Путін переніс голосування щодо поправок до Конституції РФ, які продовжать його президентство

Новини
Президент РФ Володимир Путін Фото: Alexei Druzhinin/EPA-EFE

Загальноросійське голосування щодо поправок до Конституції РФ, раніше заплановане на 22 квітня, буде перенесено на більш пізню дату. Запропоновані зміни до Основного Закону дозволять Володимиру Путіну в 2024 році знову обиратися президентом на наступні два терміни.

Про перенесення голосування Путін заявив 25 березня, виступаючи зі зверненням до громадян Росії в зв’язку з пандемією коронавірусу, повідомляє DW.

«Вважаю, що голосування щодо поправки до Конституції треба перенести», – сказав президент Росії.

Він додав, що нова дата голосування буде визначена з урахуванням розвитку «ситуації і в регіонах, і в цілому по країні». «Тільки спираючись на професійну думку, рекомендації лікарів, фахівців, приймемо рішення про новий день голосування», – підкреслив глава Кремля.

Крім того, він повідомив, що тиждень з 30 березня по 5 квітня оголошено неробочим. «Зараз вкрай важливо запобігти загрозі швидкого поширення хвороби. Тому оголошую наступний тиждень неробочий зі збереженням заробітної плати», – зазначив президент.

Напередодні Путін провів нараду щодо епідеміологічної ситуації в країні з керівництвом уряду, Центрального банку і адміністрації президента.

За підсумками засідання президії координаційної ради при уряді було, зокрема, прийнято рішення про виділення 1,4 млрд рублів Росспоживнагляду на роботи зі створення вакцин для захисту від коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 і тестування ліків.

За офіційною інформацією, в Росії не зафіксовано жодної смерті від наслідків COVID-19. За статистикою оперативного штабу із запобігання та боротьби з коронавірусною інфекцією, число хворих в 55 регіонах країни становить 658, видужали 29 осіб, під наглядом в рамках самоізоляції перебувають 112 тисяч чоловік.

Нагадаємо:

  • 10 березня президент Росії Володимир Путін підтримав ідею «обнулення» президентських термінів, що дозволить йому обиратись на виборах у 2024 році. Держдума РФ у другому читанні підтримала внесення цієї норми до російської Конституції.
  • 11 березня Державна Дума, а за нею і Рада Федерації РФ остаточно схвалили законопроект про прийняття поправок до Конституції Росії, які дозволяють «обнулити» Володимиру Путіну попередні президентські терміни і в 2024 році знову обиратися президентом РФ, займати цю посаду два терміни поспіль – до 2036 року.
  • 17 марта Владимир Путін призначив на 22 квітня загальноросійське голосування за запропонованими ним поправкам до Конституції РФ. В указі, підписаному російським президентом, йдеться, що на голосування буде винесено питання: «Ви схвалюєте зміни до Конституції Російської Федерації?».