Що потрібно робити переселенцям для продовження адресної допомоги – рекомендації правозахисників

Новини
Фото: mariupolnews.com.ua

Правозахисники розробили рекомендації для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким необхідно продовжити або призначити адресну соціальну допомогу.

Про це повідомляє громадська організація «Донбас SOS».

«У зв’язку з встановленням карантинних заходів на всій території України, Кабінет міністрів вже анонсував підвищення пенсій для пенсіонерів, а також підвищення субсидій на оплату житлово-комунального господарства. Очікувалося, що буде прийнято рішення і щодо автоматичного продовження соціальної допомоги, яка призначається на певний період, в тому числі адресної допомоги переселенцям, але на даний момент відповідні постанови опубліковані не були», – відзначають правозахисники.

За даними організації, на сьогодні різні Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) в цій ситуації надходять по-різному.

«Тому, якщо Вам необхідно продовжити або призначити адресну допомогу – рекомендуємо звернутися за уточненнями до свого УПСЗН. Пам’ятайте, що Ви можете надіслати заяву на його адресу за допомогою Укрпошти з повідомленням про вручення. Деякі УПСЗН пропонують залишати заяви в спеціальному ящику для кореспонденції. Також можна надіслати заяву на офіційну електронну пошту УПСЗН, але цей спосіб є найменш надійним», – відзначили в «Донбас SOS».

Також правозахисники розмістили на своєму сайті офіційні бланки заяви на оформлення або продовження адресної допомоги, які можна роздрукувати:

1. Бланк заяви на призначення адресної допомоги
2. Бланк заяви на продовження адресної допомоги (при наявності змін)
3. Бланк заяви на продовження адресної допомоги (при відсутності змін)
4. Бланк згоди на обробку персональних даних.

«Рекомендуємо на всякий випадок продублювати своє звернення, зателефонувавши на Гарячу лінію 1545 і повідомивши їх, що такого-то числа Вами було подано заяву до УПСЗН про продовження/призначення адресної допомоги», – додали в громадській організації.

При цьому правозахисники нагадали переселенцям, що згідно ч.3 Прикінцевих положень Закону №530-IX від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням коронавірусу, і протягом 30 днів з дня його скасування забороняється:

1) прийняття рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання;
2) зупинення публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України» (Ощадбанк – ред.) видаткових операцій за поточним рахунком внутрішньо переміщеної особи за відсутності проходження фізичної ідентифікації;
3) здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування.

«Строго кажучи, це означає, що УПСЗН при призначенні виплат не повинно вимагати акт обстеження матеріально-побутових умов проживання. Хоча хотілося б, щоб в постанові Кабміну ця норма була прописана більш чітко», – пояснили правозахисники.

Крім того, зазначили вони, відповідно до підпункту 3) ч.2 Прикінцевих положень цього ж закону з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

«Тому, якщо Ви пропустили 6-місячний строк звернення за продовженням адресної допомоги або за іншими виплатами – можете сміливо посилатися на цю норму», – додали в «Донбас SOS».

Нагадаємо:

  • Міністерство соціальної політики України пропонує розширити перелік банків, де внутрішньо переміщені особи (ВПО) зможуть отримували соціальні виплати і пенсії. Зараз вимушені переселенці з Криму і Донбасу можуть отримувати такі виплати лише у державному Ощадбанку.
  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков пояснив, що карантин ніяк не позначиться на нарахуванні пенсій і соціальних виплат переселенцям: людям не треба робити ніяких додаткових дій, пенсії і соціальні допомоги будуть нараховуватися автоматично і в повному обсязі: ці кошти можна буде вільно отримати по закінченні карантину, або ж користуватися банківською карткою – безготівковими коштами, банківські карти в жодному разі не будуть блокуватися.
  • Правозахисники пояснили, у яких випадках посадовці регіональних департаментів соціального захисту можуть скасувати щомісячні адресні виплати для внутрішньо переселених осіб (ВПО).