У Криму силовики вручають застереження кримськотатарським активістам про неприпустимість проведення акцій

Новини
Російські силовики вручають «застереження» Айдеру Кадирову, Нижньогірський район, 26.03.2020 Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму російські силовики вручають застереження кримськотатарським активістам про неприпустимість участі в несанкціонованих акціях у період з 1 по 5 травня. 27 березня такий документ вручили правозахиснику Абдурешиту Джеппарову. На 3 травня Меджліс кримськотатарського народу запланував мирну ненасильницьку акцію – хода «Марш гідності» з материкової частини України на півострів.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

За інформацією активістів, 27 березня в Білогірському районі Криму співробітники правоохоронних органів винесли застереження про неприпустимість участі в несанкціонованих акціях у період з 1-5 травня 2020 року правозахиснику Абдурешиту Джеппарову.

«Прокуратура Білогірського району» в даних документах повідомляє про те, що «за наявною інформацією правоохоронних органів Абдурешит Джеппаров є ініціатором зазначених масових заходів».

«У разі невиконання вимог федерального законодавства винні особи можуть бути притягнуті до відповідальності в установленому законному порядку», – йдеться в застереженні.

Абдурешит Джеппаров Фото: Facebook Крымская солидарность

Як відзначили в «Кримській солідарності», 26 березня аналогічні документи були вручені вже десятьом кримським татарам, серед яких двоє – активісти «Кримської солідарності», а також три учасники одиночних пікетів в Криму і в Москві. Процедура супроводжувалася веденням відеозйомки співробітниками поліції. Документ зачитувався працівником «прокуратури».

Раніше, напередодні 22-23 лютого цього року, в Криму вже виносили застереження про неприпустимість несанкціонованих акцій.

Нагадаємо:

  • 6 грудня 2019 року Меджліс кримськотатарського народу виступив з ініціативою проведення мирної ненасильницької акції у вигляді пішої ходи «Марш гідності» з материкової частини України до тимчасово окупованого Росією Криму, щоб допомогти міжнародним організаціям активніше реалізовувати прийняті ними рішення щодо підтримки суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах.
  • Ініційована Меджлісом кримськотатарського народу міжнародна ненасильницька акція «Світ проти насильства і окупації. Марш гідності» – мирна хода з материкової України до території окупованого Криму відбудеться 3 травня. Сформований штаб акції.