Робота зі звільнення утримуваних проходить ефективно і в цілодобовому режимі – Єрмак

Новини
Фото: ssu.gov.ua

Взаємне звільнення утримуваних осіб на Донбасі в четвер відбувається в рамках формату «всіх на всіх»: працює ефективно і в цілодобовому режимі.

Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

«Ми забираємо усіх громадян України. Без виключення. Саме так вчиняють сильні країни, які цінують своїх громадян. Тривають переговори про звільнення українців, яких утримують на території окупованого Криму та в Росії», – написав він у четвер на своїй сторінці у Facebook.

Єрмак зазначив, що програма обміну «всіх на всіх» працює ефективно і в цілодобовому режимі. «Постійно працюють погоджувальні комісії, перевіряються усі заяви родичів. Миттєво вносяться будь-які корективи. Все це – заради українців, яких маємо витягнути з пекла полону», – заявив він.

Голова Офісу президента зазначив, що взаємне звільнення – це завжди дуже кропітка робота, є багато спірних моментів, які вимагають ретельного опрацювання, і українська сторона над ними працює.

Єрмак нагадав, що президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що Україна боротиметься за життя кожного громадянина.

«Ще рік тому не було жодної активності щодо питання взаємного звільнення утримуваних осіб, а сьогодні нам вдалося побудувати дуже ефективну переговорну конструкцію», – зазначив голова ОП.

У результаті взаємного обміну утримуваними особами Україна забрала у представників ОРДО дев’ять осіб, ще десятеро людей мають повернутися з ОРЛО.

Обмін з бойовиками «ДНР» відбувся сьогодні поблизу Горлівки Донецької області, біля контрольного пункту в’їзду-виїзду «Майорське». За даними підконтрольного бойовикам агентства ДАН, українська сторона передала бойовикам 10 осіб. Спочатку в списку було 11 прізвищ, але одна людина відмовилася брати участь в обміні.

Другий етап обміну, з угрупованням «ЛНР», відбудеться в районі КПВВ «Станиця Луганська» в Луганській області, з’ясувало видання «Новости Донбасса». Офіс президента України повідомив, що всього в рамках нового етапу обміну Україна поверне 19 громадян, отже, 10 людина повинні звільнити бойовики «ЛНР».

Це перший в 2020 році обмін утримуваними особами з підконтрольними Росії бойовиками. Попередній відбувся 29 грудня, 2019 року. З непідконтрольних територій повернулося 76 українців, Україна передала 124 людини.

Громадяни України, які повернуться з полону бойовиків «Л/ДНР» на підконтрольну уряду територію, 14 днів перебуватимуть на обсервації, у цей час вони не зможуть бачитись з рідними і близькими, повідомив міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков.

Україна передала список з 200 осіб для обміну утримуваними особами.

Кримські татари, включені в список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив національний лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.