Завершено розслідування відносно кримської «судді», яка переслідувала учасників мітингу біля Верховної Ради АРК

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

Завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно колишньої судді Апеляційного суду АРК, яка після окупації Криму Росією в 2014 році, зрадила присязі народу України та перейшла на службу до незаконно створеного «Верховного Суду Республіки Крим», у складі якого незаконно переслідувала учасників проукраїнського мітингу біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року.

«Суддя» обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), повідомляє прокуратура АРК.

Слідством встановлено, що, нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, «суддя» разом з іншими «суддями», приймала безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на переслідування громадян України, незгодних з окупацією півострова. Розуміючи, що правосуддя на тимчасово окупованому півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, «суддя» під час кримінального переслідування проукраїнських учасників мітингу 26 лютого 2014 року, незаконно застосовувала кримінально-процесуальне законодавство РФ.

«Зокрема, упродовж лютого-березня 2016 року «суддя» неодноразово відмовляла у задоволенні апеляційних скарг на незаконні рішення того ж «суду» про продовження запобіжних заходів громадянам України, які приймали участь в мітингу 26 лютого 2014 року біля будівлі ВР АР Крим проти окупації півострову», – зазначили в прокуратурі.

Таким чином, вказали у відомстві, колишня суддя Апеляційного суду АР Крим забезпечила належне функціонування незаконно створених на окупованій території судових органів, порушила права громадян України на свободу і особисту недоторканість.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Як повідомлялось, у лютому 2020 року прокуратура АРК повідомила про підозру 10 окупаційним «суддям», які незаконно переслідували громадян України – учасників проукраїнського мітингу в Сімферополі 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АР Крим, в тому числі заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза. Підозрювані оголошені в розшук.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 20 червня 2016 року «Верховний суд Криму» ухвалив рішення розділити «справу 26 лютого» і судити його фігурантів окремо. Справу Чийгоза як «організатора» масових заворушень розглядав «Верховний суд Криму», справи інших п’ятьох фігурантів: Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова, Арсена Юнусова, Ескендера Емірваліева і Ескендера Кантемирова, передані в «Центральний райсуд» Сімферополя.
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.