В СБУ заявили, що завершили досудове розслідування у справі Гандзюк

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Служба безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк.

«Усі матеріали готові, співробітники СБУ фахово зробили свою роботу й зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, що ця справа буде розглянута першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримують заслужене покарання», – заявив очільник СБУ Іван Баканов, якого цитує пресслужба відомства.

Згідно з повідомленням СБУ, за версією слідства, Мангер підозрюється у тому, що за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, які призвели до її смерті.

Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України. Слідчі СБУ повідомили підозрюваним, їхнім захисникам, потерпілим та їхнім представникам про завершення досудового розслідування.

Всім сторонам надано доступ до матеріалів слідства. Після того як сторона захисту ознайомиться з матеріалами кримінального провадження, їх буде скеровано до суду для розгляду по суті.

Фото: zmina.info

«Ретельний аналіз зв’язків основних фігурантів злочину, вивчення їх зустрічей та співставлення доказів дозволили встановити кінцевого замовника злочину і досудовим розслідуванням встановлено, що це діючий голова Херсонської облради Владислав Мангер», – кажуть в Офісі генпрокурора.

Печерський суд Києва взяв під варту до 2 квітня без внесення застави Олексія Левіна (Москаленка) — підозрюваного в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Суд задовольнив клопотання прокуратури. Левіна відправили до ізолятора тимчасового тримання. 2 квітня спливає термін досудового слідства, тому суд наразі не може відправити підозрюваного під варту на довший термін.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням). П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича. Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення.
  • Микита Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років. Вячеслав Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Володимир Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки. Віктор Горбунов, який купив кислоту – 3 роки. Ігор Павловський на свободі, справу проти нього передали до суду. Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.