РФ наполягала на включенні в списки по обміну учасників масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року – МЗС України

Новини
Фото: obozrevatel.com

Російська Федерація під час переговорів про обмін у вересні-грудні 2019 року наполягала на включенні в списки щонайменше дев’ятьох осіб, які брали участь в організації масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 під російськими прапорами.

Про це йдеться в коментарі МЗС про трагічні події в Одесі 2 травня 2014 року.

Як повідомили в МЗС України, РФ – єдина сторона, яка відверто не зацікавлена ​​у встановленні об’єктивної картини тих подій.

У РФ, нагадали у МЗС, ховається один з головних фігурантів розслідування – колишній заступник начальника ГУ МВС Одеської області Дмитро Фучеджі, якому РФ надала громадянство і на цій підставі відмовила в екстрадиції.

«Крім того, в рамках переговорів про проведення взаємного звільнення утримуваних осіб у вересні – грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше 9 осіб, які брали пряму або опосередковану участь в організації масових заворушень в Одесі під російськими прапорами», – йдеться в повідомленні .

У МЗС підкреслили, що правоохоронні органи роблять все можливе для пошуку і залучення до відповідальності винних у злочинах осіб.

За даними міністерства, в суд направлено 37 обвинувальних актів у справах, пов’язаних з подіями 2 травня в Одесі. За трьом особам винесені вироки. ДБР окремо розслідує можливу причетність спецслужб РФ до організації заворушень.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що держава повинна забезпечити ефективне й неупереджене розслідування всіх обставин.

«Сьогодні – шоста річниця загибелі людей під час масових акцій в Одесі. Я висловлюю щирі співчуття родинам усіх загиблих. Той чорний день забрав майже півсотні людських життів. Це важкий епізод нашої нової історії, але ми обов’язково маємо його пам’ятати, якщо хочемо будувати сучасну і сильну Україну. Тому що тільки сильна країна відверто говорить не тільки про свої досягнення, а й про власні трагедії», – написав Зеленський.

Він наголосив, що в українському суспільстві стоїть низка питань, що потребують чесних відповідей, і питання «Хто винен у трагедії 2 травня 2014 року?», – одне з них.

«Переконаний, що держава повинна зробити все, щоб забезпечити ефективне і неупереджене розслідування всіх обставин того жахливого дня. Кожен з нас має зробити все, щоб подібне більше ніколи не повторилося. А наш спільний виклик – разом зробити все, щоб люди в Україні більше ніколи не гинули заради ідеологічних чи політичних «цілей». Щоб Україна була землею не розбрату, а братства. Де Львів, Одеса, Дніпро, Донецьк і Сімферополь – мирна, квітуча і єдина країна», – зазначив президент.

Нагадаємо:

  • 2 травня 2014 року під час масових заворушень в Одесі загинули 48 осіб і понад двісті отримали поранення. Першими жертвами сепаратистські налаштованих бойовиків Антимайдану стали вболівальники футбольного клубу «Чорноморець», на яких було скоєно напад в районі Соборної площі. Перший загиблий з числа проукраїнських мітингувальників помер від кульових поранень, завданих з автоматичної зброї. Обидві сторони зводили барикади, закидали опонентів бруківкою, коктейлями Молотова. При цьому антимайдановцы стріляли з автоматичної зброї під прикриттям міліції.
  • Після цього епіцентр подій перемістився на Куликове поле, де було встановлено наметове містечко Антимайдану. Прихильники сепаратистів сховалися в Будинку профспілок, з даху будівлі кидали коктейлі Молотова і стріляли з вогнепальної зброї. Після цього в будівлі почалася пожежа, під час якого загинула більшість жертв.
  • Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані.
  • У травні 2018 року Генпрокуратура України направила до Приморського райсуду Одеси суду обвинувальний акт стосовно трьох колишніх керівників структурних підрозділів ГУ МВС України в Одеській області у «справі 2 травня» через неналежне виконання службових обов’язків правоохоронцями щодо забезпечення охорони громадського порядку під час масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.