48 нардепів оскаржили в КСУ закон про обіг земель сільськогосппризначення

Новини
Фото: investigator.org.ua

До Конституційного Суду України (КСУ) надійшло подання 48 народних депутатів щодо конституційності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Про це повідомляє пресслужба КСУ.

«Сьогодні, 4 травня 2020 року, до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31 березня 2020 року № 552-IX та окремих положень Земельного кодексу України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у КСУ, суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний закон не відповідає низці статей Конституції України.

Відповідно до тексту конституційного подання, уповноваженими представниками суб’єкта подання є лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та нардеп фракції «Батьківщина» Сергій Власенко.

У тексті документу йдеться, що закон про обіг землі сільгосппризначення було прийнято з порушенням конституційної процедури розгляду та прийняття.

Також нардепи вказують, що позачергове засідання Верховної Ради, на якому розглядався закон, було скликано на 30 березня, а сам закон у цілому прийнято вже 31 березня. Нардепи посилаються на статтю 27 Регламенту, згідно з якою головуючий на засіданні Верховної Ради має право продовжувати засідання лише на 15 хвилин.

Крім того, в поданні наголошується, що під час розгляду поправок до закону 30 березня в залі не було необхідної для прийняття рішень кількості депутатів.

Нагадаємо:

  • В ніч на 31 березня Верховна Рада ухвалила історичний закон про відкриття ринку аграрної землі. Навіть після підписання закону президентом, суттєво нічого відразу не зміниться: мораторій на продаж землі сільгосппризначення буде діяти до 1 липня 2021 року. А поки мораторій чинний, всі старі «сірі» схеми привласнення землі житимуть і надалі.  
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Схеми та схематозники земельного ринку».
  • 28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про ринок земель сільськогосподарського призначення.