Представник ООН закликав Україну відкрити КПВВ, аби мешканці окупованого Донбасу могли отримувати пенсії

Новини
Черга до мобільного відділення «Ощадбанку», КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Marta Szczepanik

Представник Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН/UNHCR) в Україні Пабло Матеу закликав владу України відновити роботу закритих через карантин КПВВ на лінії розмежування, аби мешканці окупованих територій Донбасі мали можливість отримати належні їм пенсії та соціальні виплати. Крім того, це дозволить представникам міжнародних організацій відправляти в ОРДЛО гуманітарну допомогу.

Про це представник Верховного комісара ООН заявив в інтерв’ю Deutsche Welle.

«Відколи запроваджено карантин, ані представники ОБСЄ, ані ООН не можуть потрапити на цю непідконтрольну територію. Ми так само не можемо відправити туди гуманітарну допомогу, окрім допомоги, пов’язаної з пандемією COVID-19 … Другий аспект – це необхідність відкрити перетин лінії розмежування для цивільного населення. Є чимало людей, які «застрягли» по інший бік. Наприклад, люди, які напередодні закриття пунктів перетину поїхали провідати родичів і тепер вже більше місяця не можуть повернутися додому. Крім того, є чимало пенсіонерів, які проживають на непідконтрольній уряду території і до закриття лінії розмежування регулярно їздили на підконтрольну територію отримувати пенсію. Зараз вони не можуть її отримати», – сказав Матеу.

Він вважає, що на всіх КПВВ на лінії розмежування за прикладом КПВВ «Станиця Луганська» необхідно відкрити мобільні відділення Ощадбанку, в яких мешканці непідконтрольних територій зможуть відразу отримати пенсію та інші виплати, без необхідності їхати в місто, і таким чином вони не підпадатимуть під вимогу двотижневої ізоляції.

Крім того, на думку представника Верховного комісара ООН у справах біженців українська влада має відмовитись від вимоги до мешканців окупованого Донбасу отримувати статус внутрішньо переміщеної особи для отримання пенсії.

«Отримання пенсії – право людини, яке вона заробила багатьма роками праці. Це не провина людей, що вони опинилися на території, яка непідконтрольна уряду. Ми намагаємося переконати уряд України відмовитися від обов’язкової реєстрації як внутрішньо переміщеної особи для отримання пенсії. Людей лише змушують отримувати фіктивний статус переселенця, аби реалізувати своє право на зароблену пенсію. Я сподіваюся, що пандемія може змусити уряд переглянути підходи до реєстрації внутрішніх переселенців, а також для реалізації прав громадян України, які проживають на непідконтрольній території», – наголосив Матеу.

Нагадаємо:

  • Правозахисники переконані, що позбавлення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів тимчасово окупованих територій країни права на отримання пенсійних виплат є найбільш масштабною дискримінацією в Україні, від якої страждають сотні тисяч людей.
  • Віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков запропонував ввести електронну чергу для жителів окупованого Донбасу, які хочуть перетнути КПВВ на лінії розмежування для отримання пенсій та інших соцвиплат. За його словами, введення електронної черги допоможе уникнути одномоментних стовпотворіннь на КПВВ.
  • Правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Ірина Пецко вказала, що рішення про введення електронної черги для жителів окупованого Донбасу, які захочуть перетнути КПВВ на лінії розмежування, ще не прийнято і поки лише обговорюється, як варіант дій у зв’язку з очікуваним напливом людей на КПВВ відразу після зняття карантинних обмежень.