Рішення про введення електронної черги для перетину КПВВ на Донбасі ще не прийнято – правозахисниця

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Луганська обласна державна адміністрація

Рішення про введення електронної черги для жителів окупованого Донбасу, які захочуть перетнути КПВВ на лінії розмежування після скасування карантину для отримання пенсій та соцвиплат, ще не прийнято і поки лише обговорюється, як варіант дій у зв’язку з очікуваним напливом людей на КПВВ відразу після зняття карантинних обмежень.

Про це заявила правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Ірина Пецко у виданні «Коментарі», говорячи про пропозицію щодо організації електронної черги на КПВВ на Донбасі, з якою виступив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Вона пояснила, що Резніков говорив про це, як про варіант дій, а не про затверджений план. Тобто, все ще тривають обговорення механізму організації перетину контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

«Після того, як будуть зняті карантинні обмеження, очікується великий наплив бажаючих одночасно перетнути КПВВ і отримати доступ до коштів, адміністративних послуг та інших ресурсів/послуг на підконтрольній території. Наявні потужності КПВВ, найближчих банків і держорганів не зможуть одномоментно задовольнити потреби великої кількості людей. Тому, з метою недопущення великого скупчення людей на лінії розмежування, черг біля управлінь держорганів, запобігання поширенню хвороби, розробляється відповідний план дій. Серед запропонованих на розгляд варіантів звучала і ідея введення «електронної черги». Однак, на даний момент остаточного рішення ще немає. Тривають переговори», – зазначила Пецко.

Як повідомлялось, віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков запропонував ввести електронну чергу для жителів окупованого Донбасу, які хочуть перетнути КПВВ на лінії розмежування для отримання пенсій та інших соцвиплат. За його словами, введення електронної черги допоможе уникнути одномоментних стовпотворіннь на КПВВ.

Нагадаємо:

  • Раніше віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков пояснив, що карантин ніяк не позначиться на нарахуванні пенсій і соціальних виплат переселенцям: людям не треба робити ніяких додаткових дій, пенсії і соціальні допомоги будуть нараховуватися автоматично і в повному обсязі: ці кошти можна буде вільно отримати по закінченні карантину, або ж користуватися банківською карткою – безготівковими коштами, банківські карти в жодному разі не будуть блокуватися.
  • Правозахисники розробили рекомендації для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким необхідно продовжити або призначити адресну соціальну допомогу.
  • 30 березня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3275 «Про додаткові соціальні та економічні гарантії в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19».
  • Правозахисники переконані, що позбавлення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів тимчасово окупованих територій країни права на отримання пенсійних виплат є найбільш масштабною дискримінацією в Україні, від якої страждають сотні тисяч людей.
  • Комітет ООН з економічних, соціальних і культурних прав рекомендує Україні забезпечити доступ до пенсій і спростити процедуру реєстрації народження і смерті для мешканців окупованих територій Донбасу.