Правозахисники: Позбавлення пенсій жителів Донбасу – наймасштабніша дискримінація в Україні

Новини
Черга до мобільного відділення «Ощадбанку», КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Marta Szczepanik

Позбавлення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів тимчасово окупованих територій країни права на отримання пенсійних виплат є найбільш масштабною дискримінацією в Україні, від якої страждають сотні тисяч людей.

Про це заявив старший юрист правозахисної громадської організації «Десяте квітня» Олексій Плотніков на конференції «Дискримінація вразливих груп населення в Україні: державна політика і громадська думка», яка пройшла 5 березня в Києві, повідомляє портал «Донецкие новости».

За даними організації, зазначив він, станом на серпень 2014 року на територіях, які тепер належать до непідконтрольних, були зареєстровано 1 278 200 пенсіонерів. З них станом на січень 2016 року отримували пенсії в Україні 956 тис. осіб, на грудень 2018 року – 562 тис. осіб.

«Ці люди не померли і не перестали бути пенсіонерами. Вони просто не отримують пенсії. Ці люди страждають від обмежень в законодавстві України, які привели до явно дискримінаційних результатів», – сказав Плотніков.

Правозахисники вважають, що з самого початку проблема полягає в тому, що відповідно до законодавства України про пенсійне забезпечення, прийнятому задовго до подій на Донбасі, виплата пенсій відбувається виключно за зареєстрованим місцем проживання.

«З початком конфлікту це положення «перекочувало» в закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, і там хотіли зробити так, щоб ті, хто переїхали на підконтрольну територію, отримували цю пенсію за місцем реєстрації вже як внутрішньо переміщеного особи. Але отримання пенсії сильно залежить від того, чи отримали статус ВПО, по-друге, це сильно залежить від дотримання правил для переселенців щодо виїзду на тимчасово окуповану територію. Так у нас утворився цілий прошарок пенсіонерів, які продовжують проживати на непідконтрольною території, але зареєстровані на підконтрольній українській території», – зазначив юрист.

На думку правозахисників, з точки зору прав людини в даній ситуації порушується право на майно, оскільки пенсія, як і будь-яка соцвиплата є майном в значенні Конституції, значенні Європейської конвенції з прав людини. Дискримінація полягає в тому, що створюється необгрунтоване розмежування пенсіонерів на підставі їх місця проживання.

Юристи фіксують тисячі звернень до українських судів, в ЄСПЛ, і суди задовольняють такі позови, присуджують виплачувати пенсії жителям непідконтрольних територій і переселенцям. Однак рішення судів виконуються органами Пенсійного фонду тільки на 40%, і то примусово, через звернення до виконавчої служби.

Правозахисники пропонують для вирішення проблеми внести зміни в законодавство про пенсійне забезпечення та про забезпечення прав і свобод ВПЛ, якими слід вказати, що пенсії нараховуються за місцем реєстрації, але для ВПЛ встановлений особливий порядок відповідно до спеціального підзаконного акту. Також необхідно скасувати чинну постанову Кабміну України, яка регулює порядок реєстрації та здійснення соцвиплат ВПЛ і в даний час є основною причиною порушень.

Громадські активісти також пропонують законодавчо закріпити порядок призначення і виплати пенсій ВПЛ за даними електронноъ пенсійної справи. На їхню думку, саме електронна пенсійна справа, а не реєстрація місця проживання і не паперові документи, які найчастіше залишилися на непідконтрольною території, має бути підставою для призначення та виплати пенсії.

Як повідомлялось, 5 лютого Верховна Рада відправила на повторне читання законопроект №2083-д про право на пенсію для жителів ОРДЛО – «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію».

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму. Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях. На думку правозахисників, прийняттям законопроекту №2083-д про пенсії для жителів Донбасу можна зменшити смертність в чергах на КПВВ при перетині лінії розмежування. Завдяки заходам, які в ньому передбачені, пенсіонерам не буде необхідно так часто їздити на підконтрольну територію.