«Суд» у Криму почав розглядати справу проти Ленура Іслямова

Новини
Ленур Іслямов Фото: investigator.org.ua

В окупованому Криму «Верховний суд» почав розгляд кримінальної справи щодо власника кримськотатарського телеканалу ATR і організатора енергетичної блокади Криму Ленура Іслямова, якого звинувачують в «організації незаконного збройного формування, здійсненні диверсійних дій, а також по 6 епізодах ст.280 КК РФ «Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності».

Як повідомляє «Кримський процес», через режим «підвищеної готовності», який діє на території Криму до 31 травня (щодо запобігання епідемії коронавірусу), судові пристави не допустили присутності на першому судовому засіданні у цій справі слухачів. Також не вдалося отримати коментарі з боку захисту по даному процесу.

Колегія «Верховного суду Криму» засідає під головуванням судді Алли Хіневич.

Раніше в кримських «судах» було винесено 3 обвинувальних вирока щодо кримських татар, яких визнали «винними в тому, що вони були членами незаконного збройного формування «Добровольчий батальйон імені Номана Челебіджихана». Ще щонайменше 2 колишніх жителя Криму були засуджені заочно до утриманню під вартою, в зв’язку з підозрами в тому, що вони також є членами цього формування. 

Кримінальну справу щодо Ленура Іслямова було порушено 22 жовтня 2015 року «Управлінням ФСБ по Республіці Крим і місті Севастополі». При цьому російські силовики не уточнювали, за якими статтями було порушено кримінальну справу. Іслямов був оголошений у федеральний розшук.

  • 20 вересня 2015 року в Херсонській області на адміністративному кордоні з окупованих Кримом почалася акція по безстрокової блокаді поставок українських товарів на півострів. Активісти блокують рух по дорогах, що ведуть до трьох контрольним пунктам в’їзду-виїзду в Крим «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар». При цьому в Крим не пропускаються тільки вантажні автомобілі і фури.
  • У ніч 6 жовтня 2015 року була пошкоджена опора високовольтної мережі, по якій подається електроенергія з материкової України в окупований Крим.
  • На початку 2016 року учасники програми акції по блокаді поставок в анексувати Росією Крим створили громадське формування «Аскер», яке співпрацює з прикордонниками на адміністративному кордоні з окупованих півостровом.