РФ у Криму відбирає у дітей українську ідентичність – правозахисниця

Новини

Проблема зі зміною національної ідентичності українських дітей в Криму лежить не тільки в юридичній площині, а й у психологічній. Окупаційна влада своїми діями впливає на свідомість дітей.

Про це в своїй статті для ZN.UA «Росія в Криму відбирає у дітей українську ідентичність» пише правозахисниця Ірина Сєдова.

«З одного боку – батьки підтримують все, що відбувається, з іншого – школа з нав’язливим одностороннім вихованням. Ситуація особливо драматична, якщо мова йде про дитячі будинки. Якщо в першому випадку є хоча б надія на розсудливих дорослих, то тут альтернативи немає. У принципі, діти просто не бачать іншого боку медалі, їм немає з чим порівняти життя на окупованій території. Волею-неволею вони стають частиною цього світу, що в кінцевому підсумку змінює їх свідомість і формує ставлення до життя», – наводить автор матеріалу цитату психолінгвіста Юлії Крилової-Грек.

Разом з тим, відзначається, що в Криму запущена програма «Юнармія. Наставництво», яка розрахована на вихованців інтернатів, з якими працюють керівники Юнарміі, масштабно залучаючи їх в мілітаризований спосіб життя.

Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «победобесіе». Він не мине нікого, в тому числі і самих юних українських громадян в окупованому Росією Криму. 

Детальніше – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац – артилерія!»: Победобесіе для кримських малюків

Нагадаємо:

  • Генсек ООН Антоніу Гуттеріш в своїй доповіді про ситуацію з правами людини в окупованому Криму офіційно визнав порушення Женевських конвенцій Росією, яка свідомо переселяє людей з материкової частини РФ до українського Криму в спробах змінити демографію окупованого півострова.
  • Станом на серпень 2019 рокe за період окупації Криму з регіонів РФ на півострів переселилося 158 433 особи. У тому числі 87 000 до «Республіки Крим» і 71 433 в місто Севастополь.
  • У січні 2020 року прокуратура АРК разом з правозахисною організацією «Регіональний центр прав людини» (РЦПЛ) направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), у якому міститься обґрунтування відповідальності Росії за генерацію потоків внутрішньо переміщених осіб та зміну демографічної ситуації в окупованому Криму.
  • Кримська правозахисна група зазначає, що в окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права продовжує пропаганду призову в армію, в тому числі, використовуючи політику мілітаризації дітей. Як вказують в КПГ, використовуючи такі заходи, російська влада здійснює серед неповнолітніх жителів Криму військову пропаганду, готуючи їх до служби в армії РФ, «що є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права».