Через санкції військові кораблі для РФ у Криму будує лише керченський завод «Залів» – BlackSeaNews

Новини
Панорама потужностей заводу «Залів» у Керчі, лютий 2020 року Фото: архів BlackSeaNews

Суднобудівний завод «Залів» у місті Керч в окупованому Криму лишився єдиним підприємством, на якому продовжується масштабна військова суднобудівельна програма – після того як суднобудівний завод «Море» (м. Феодосія) через західні санкції припинив будівництво корветів для ВМФ РФ.

Про це повідомляє видання BlackSeaNews

Після припинення будівництва корветів на заводі «Море» в Феодосії головним військовим суднобудівним підприємством в окупованому Криму залишився завод «Залів» (м.Керч), захоплений російським АТ «Зеленодольський завод імені О.М.Горького» у серпні 2014 року, повідомляє BlackSeaNews. 

Видання вказує, що три недобудовані на стапелях феодосійського заводу «Море» корпуси корветів проєкту «Каракурт» восени 2019 року були терміново спущені на воду і відбуксовані до Росії. На думку авторів видання, це було зроблено за рішенням керівництва ВАТ «Ленінградський суднобудівельний завод «Пелла» з метою уникнути санкцій. 

Корвет «Павел Державин» біля стінки заводу «Залів», травень 2019, Фото: архів BlackSeaNews

За даними видання, під санкції потрапили російські підприємства, що брали участь у будівництві військово-морських кораблів для ВМФ РФ на потужностях суднобудівного заводу «Море». Йдеться про ПАТ «Ярославський суднобудівний завод», що виступив розробником проекту військово-морського корабля, АТ Концерн «Океанприбор» та ВАТ «Звєзда», що постачали комплектуючі для потреб російського військового суднобудівництва на заводі «Море». 

На заводі «Залів» у 2018 році був збудований та прееданий до Чорноморського флоту РФ ракетний корвет дальньої морської зони «Василий Быков». Наразі проходить випробування другий корвет цього ж проєкту «Павел Державин». Терміни завершення будівництва третього корвету «Сергей Котов» було зірвано, будівництво продовжується. 

Крім того, на заводі триває будівництво трьох корветів ближньої морської зони проекту «Каракурт» – «Циклон», «Аскольд», «Амур», а також аварійно-рятувального судна «Спасатель Ильин» та кабельних суден «Волга» і «Вятка». 

Крім того, на заводі «Залів» у травні 2020 року заплановано будівництво двох універсальних десантних кораблів – вертольотоносців «Севастополь» і «Владивосток», повідомляє видання. 

Нагадаємо: 

  • Після окупації Криму Росією, 24 серпня 2014 року керівництво та акціонери ВАТ «Суднобудівний завод «Залів» (Керч) заявили про рейдерське захоплення підприємства, здійснене ТОВ «Суднобудівний завод «Залів», зареєстрованим за кілька днів до цього в Москві, при силовій участі представників так званої «Самооборони Крыму». Найбільшим акціонером ВАТ був український бізнесмен Костянтин Жеваго.
  • РФ витратить 100 млрд рублів на будівництво перших двох російських універсальних десантних кораблів (УДК) на суднобудівному заводі «Залів» в окупованій Керчі, незаконно захопленому навесні 2014 року російською компанією за допомогою так званої «Самооборони Криму».
  • На захопленому росіянами заводі «Залів» загубилися два корпуси танкерів, які будувалися для ВМФ РФ.
  • В окупованому Криму на вкраденому в України суднобудівному заводі «Залив» 21 лютого 2019 року спустили на воду призначений для Чорноморського флоту РФ корвет «Павел Державин» проекту 22160, здатний нести крилаті ракети «Калібр», однак з остраху перед санкціями повідомили, що це – «пошуково-рятувальне судно проекту А163».