Зеленський ініціює створення в Офісі президента робочої групи з вирішення проблем кримських татар

Новини
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський ініціював створення робочої групи в Офісі президента з вирішення проблемних питань кримськотатарського народу, у складі якої будуть кримські татари.

Про це повідомляє Офіс президента.

Як зазначається, з метою вирішення проблемних питань кримськотатарського народу глава держави ініціював створення робочої групи в Офісі Президента, у складі якої будуть кримські татари.

«Щоб ця робоча група давала нам пропозиції, ми обмінювалися цими пропозиціями та дуже швидко рухалися», – сказав Зеленський на зустрічі з представниками кримськотатарського народу.

Він наголосив, що робоча група має розглядати не лише правові, а й економічні питання, які турбують кримських татар.

В свою чергу лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв підтримав рішення президента про створення робочої групи, яка опікуватиметься проблемами кримських татар

Зеленський також повідомив, що найближчими днями він планує підписати указ, згідно з яким найбільші мусульманські свята Курбан-Байрам та Ураза-Байрам отримають статус державних релігійних свят в Україні.

Нагадаємо:

  • У серпні 2014 року президент Петро Порошенко своїм указом №657/2014 запровадив посаду Уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу. На неї він призначив народного депутата, національного лідера кримських татар Мустафу Джемілєва. Джемілєв був Уповноваженим до кінця президентських повноважень Порошенка. Після обрання президентом Володимир Зеленський нікого не призначав на посаду Уповноваженого.
  • 9 серпня 2019 року Володимир Зеленський вперше провів офіційну зустріч з представниками кримськотатарського народу. В ході зустрічі обговорювались питання співпраці Офісу президента, представництва президента в АРК і Меджлісу кримськотатарського народу, а також координація їх зусиль для деокупації Криму та його реінтеграції.
  • Вже у кінці вересня 2019 року глава Меджлісу Рефат Чубаров поскаржився, що з початку серпня не може зустрітися з помічниками президента, яких він призначив для обговорення питань щодо Криму, через що зависло в повітрі обговорення важливих законопроектів, що стосуються окупованого півострова.