Міжнародних майданчиків для обговорення питання Криму недостатньо – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вважає, що існуючих міжнародних майданчиків для обговорення питання Крим зараз недостатньо. Росія взагалі не бажає його обговорювати. У мінському процесі питання Криму немає і це несправедливо.

Про це Зеленський заявив 20 травня на пресконференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«На жаль ми маємо констатувати, я відчуваю це. Коли у мене була перша зустріч у Нормандії з Ангелою Меркель ми з нею піднімали це питання, і з президентом Французької Республіки. Чесно кажучи, я сказав це (президенту РФ Володимиру – ред.) Путіну: я відчуваю, що Росія, звісно, не хоче обговорювати це питання. Але ми пам’ятаємо, що це наша земля, це наш народ. І, можливо, ви праві: прийшов момент, коли цих майданчиків недостатньо для того, щоб говорити про Крим. Тому що у мінському процесі питання Криму, чесно кажучи, не піднімається … Там питання Криму немає. Я з вами згоден, що це не справедливо», – сказав президент, відповідаючи на питання журналістів.

Він додав, що обговорює питання Криму з усіма міжнародними партнерами, зокрема щодо санкційної політики, хоча деякі країни вважають, що санкції проти РФ прив’язані лише до війни на Донбасі.

«Україна безпосередньо обговорює ситуацію щодо Криму … Я її обговорюю з усіма європейцями, з ким я зустрічаюсь. Усі розуміють, що санкційна політика, незважаючи на те, що деякі європейські країни прив’язали її тільки до Донбасу … і деякі так думають, що зняття санкцій з Російської Федерації може бути тільки після того як повернеться Донбас в Україну. І США, і Канада, і більшість країн ЄС, включаючи Німеччину і Францію, завжди піднімають це питання (Криму – ред.). Всі вони розуміють, і про санкційну політику публічно усі говорять. Нещодавно (Держсекретар США Майк – ред.) Помпео висловився ще раз з цього приводу: поки Крим не повернеться – санкції не будуть зняті. Поки це єдиний спосіб, де ми говоримо про Крим», – зазначив Зеленський.

Як повідомлялось, раніше на пресконференції Володимир Зеленський запевнив, що Україна не змінює своєї позиції стосовно повернення окупованого Криму та інших окупованих територій і буде піднімати його на будь-яких міжнародних майданчиках, використовуючи для цього всі можливі формати, зокрема Мінський та Нормандський.

Напомним:

  • 27 лютого 2020 року Держсекретар США Майк Помпео в зв’язку з шостою річницею окупації Криму Росією заявив, що Сполучені Штати не визнають, і ніколи не будуть визнавати Крим територією Росії і закликають РФ припинити незаконну окупацію півострова. Він наголосив, що санкції США проти Росії будуть зберігатися, поки вона не поверне Крим Україні.