Правозахисники пояснили порядок виплати соціальної стипендії студентам-переселенцям

Новини
Фото: investigator.org.ua

Правозахисник пояснили, який існує порядок призначення та виплати соціальних стипендій студентам-переселенцям з Донбасу та Криму, та у яких випадках вони можуть втратити право на її отримання.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Зокрема, правозахисників попросили роз’яснити, чи втрачає дитина переселенців право на соціальну стипендію, якщо вона навчається на бюджеті на денній формі навчання в інституті та одночасно влаштується офіційно на роботу.

Як пояснюють експерти, порядок призначення та виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти наразі регулюється постановою Кабінету Міністрів України №1045 від 28 грудня 2016 року.

Відповідно з документом, право на соціальні стипендії мають студенти (курсанти), які навчаються за державним замовленням у закладах фахової передвищої освіти державної форми власності за денною або дуальною формою здобуття освіти, у закладах вищої освіти державної форми власності за денною формою здобуття освіти та їх структурних чи відокремлених структурних підрозділах, що не мають статусу юридичної освіти, та не перебувають в академічній відпустці, загалом 13-ти категорій осіб. Серед них, зокрема, діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (до закінчення навчання у такому закладі, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), а також діти, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення (до закінчення дітьми навчання у закладі освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років).

Крім того, постановою КМУ №1045 визначено, що студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором, крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та особам з їх числа, а також студентам (курсантам), які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, яким одночасно виплачується академічна та соціальна стипендії відповідно до законодавства.

«Разом з тим виплата соціальної стипендії прямо НЕ залежить від факту працевлаштування або не працевлаштування студента. Маю підкреслити, що відповідне правило стосується усіх 13 категорій осіб, які мають право на отримання соціальної стипендії відповідно до Постанови №1045, включно з дітьми, зареєстрованими як внутрішньо переміщені особи», – роз’яснив експерт.

Це означає, що студент-переселенець після працевлаштування може претендувати на продовження виплати соціальної стипендії, якщо ним виконані інші умови, які надають право на отримання відповідних виплат, зокрема, така особа:

– ще не досягла 23-річного віку;
– продовжує навчання у вищому навчальному закладі, не відрахована з нього;
– не знята з обліку як внутрішньо переміщена особа та має діючу довідку про взяття на облік ВПО;
– включена до рейтингу успішності за результатами останнього навчального семестру.

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснюють, що переселенці, які не мають довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та реєстрації на підконтрольній території України, все одно мають право на отримання медичної допомоги у медичних закладах країни. Це особливо актуально зараз, коли в Україні діють карантинні заходи через пандемію коронавірусу.
  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • Правозахисники пояснили, для чого переселенці мають отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які переваги вона надає, та чи можна від неї відмовитись, якщо громадянин, що переселився з окупованої території Донбасу або Криму, не має потреби у її використанні.