Водосховища в Криму сильно обміліли

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, квітень 2020 року Фото: RFE/RL

В окупованому Криму водосховища природного стоку заповнені лише на третину, наливні – на чверть.

Про це повідомив глава «Держкомітету з водного господарства та меліорації Криму» Ігор Вайль у відповідь на запит агентства Інтерфакс.

«Станом на 20 травня 2020 року, водосховища природного стоку заповнені на 34%, їх обсяг складає 64,3 млн куб, що менше, ніж у минулому році. Наливні водосховища наповнені на 25%, обсяг їх наповнення становить 36,4 млн куб. м, що більше показників минулого року», – зазначив Вайль.

При цьому «Держкомводгосп Криму» не привів абсолютні цифри щодо заповнення водосховищ на кінець другої декади травня 2019 року.

Як повідомлялось, на початку травня у Гідрометцентрі Криму повідомили, що у водосховищах півострова обсяг води зменшився майже в два рази в порівнянні з минулим роком: 204,955 млн куб. метрів в 2019 році, 110,175 млн куб. метрів – в 2020 році. За інформацією Гідрометцентру, це пов’язано з відсутністю стокообразующіх опадів, що сприяло встановленню низької і нехарактерною для цієї пори року водності у всіх річкових басейнах.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».