Порушення прав та свобод людини в Криму, незаконний призов до російської армії, утиски кримських татар: в ОБСЄ обговорили ситуацію в Азово-Чорноморському регіоні

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Порушення прав та свобод людини в Криму, незаконний призов до російської армії, утиски кримських татар. А також незаконне ув’язнення громадян України та інші тяжкі злочини держави-окупанта в Криму. 27 травня 2020 року відбулося засідання онлайн Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ під головуванням України щодо загроз безпеці в Азово-Чорноморському регіоні.
Про це повідомляє МЗС України.

«Українське головування вперше винесло на комплексне обговорення Форуму ситуацію в Азово-Чорноморському регіоні», – заявив заступник міністра закордонних справ Єгор Божок.

Доповідачем від України на заході був Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич. Він наголосив на триваючих порушеннях Росією основоположних принципів та норм ОБСЄ та міжнародного права. Держава-агресор продовжує незаконну окупацію Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, що супроводжується зростаючою мілітаризацією півострова та прилеглих територіальних вод.

Представник України зазначив, що Росія під надуманими приводами перешкоджає судноплавству в Азово-Чорноморському регіоні, що є брутальним порушенням норм міжнародного морського права. Триває інтенсивна мілітаризація Азовського моря. Така деструктивна політика РФ має негативні наслідки не лише для України та інших країн Чорноморського басейну, а й для більш широкого регіону.

«Доповідач від України звернув на грубе порушення прав та свобод людини в Криму, незаконний призов громадян України до російської армії, утиски кримськотатарської національної меншини, незаконне ув’язнення громадян України та інші тяжкі злочини держави-окупанта в Криму.

Делегації висловили глибоке занепокоєння у зв’язку із загрозливою безпековою ситуацією в Азово-Чорноморському регіоні та поза ним, позначеною конфліктами, що завдають серйозного удару Європейському безпековому порядку. Повага до міжнародного права, принципів незалежності, суверенітету та територіальної цілісності, Конвенції ООН з морського права у частині забезпечення вільного судноплавства є вкрай важливими для відновлення безпеки та співпраці у Чорноморському регіоні. Саме злочинні дії Росії проти України та Грузії вкрай негативно впливають на безпекову ситуацію та налагодження співпраці у цьому регіоні», – йдеться в повідомленні.

Учасники засідання закликали РФ надати безперешкодний доступ міжнародним організаціям на окупований Кримський півострів для отримання достовірної інформації про безпекову та гуманітарну ситуацію на півострові. Вони також обговорили шляхи посилення моніторингової діяльності СММ ОБСЄ з відстеження ситуації із перешкоджанням судноплавства в Азовському морі та його економічних, соціальних наслідків для прибережних районів України.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.