Окупанти поскаржилися, що кримські водосховища заповнені водою лише на 33%

Новини

Кримські водосховища природного стоку заповнені на 33%, їх обсяг складає 62,3 млн кубометрів, наливні водосховища наповнені на 36%, обсяг їх наповнення становить 34,7 млн ​​кубометрів. Загальна наповнюваність водосховищ Криму за місяць знизилася на 7,1 млн кубометрів.

Про це повідомили в «Державному комітеті з водного господарства та меліорації уряду» окупованого Криму, пише «Кримінформ».

За даними на початок квітня, запаси води в Сімферопольському водосховищі становили 11 млн кубометрів, в Партизанському – 11,4 млн кубометрів, в Аянском – 3 млн кубометрів. При цьому максимальна ємність водосховищ: Сімферопольського – 36 млн кубометрів, Партизанського – 34,4 млн кубометрів, Аянського – 3,9 млн кубометрів.

Україні варто й надалі дотримуватися своєї політики припинення водопостачання в окупований Крим, оскільки це разом з санкціями Заходу є важливим компонентом міжнародного тиску на Росію для деокупації півострова, заявив надзвичайний і повноважний посол США в Україні у 2003-2006 роках і директор центру Євразії Атлантичної Ради Джон Гербст.

Окупований Крим відчуває гостру нестачу прісної води. В таких умовах РФ може спробувати почати нову військову акцію проти України, щоб відновити водопостачання з Дніпра. Кремль може скористатися тим, що світ відволікся на пандемію коронавірусу. А виправдати агресію Москва може якимись «гуманітарними» міркуваннями, наприклад, «прагненням запобігти катастрофі на півострові», йдеться в аналітичному матеріалі американського центру The Jamestown Foundation.

Як повідомлялось, на початку травня у Гідрометцентрі Криму повідомили, що у водосховищах півострова обсяг води зменшився майже в два рази в порівнянні з минулим роком: 204,955 млн куб. метрів в 2019 році, 110,175 млн куб. метрів – в 2020 році. За інформацією Гідрометцентру, це пов’язано з відсутністю стокообразующіх опадів, що сприяло встановленню низької і нехарактерною для цієї пори року водності у всіх річкових басейнах.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».