Кабмін спростив ідентифікацію переселенців

Новини
Фото: mariupolnews.com.ua

Кабінет міністрів України автоматизував обмін даними між Мінсоцполітики та Держприкордонслужбою: обмін даними відбуватиметься через систему електронної взаємодії державних інформаційних ресурсів в порядку, визначеному законодавством, а до підключення до таких систем – в порядку, визначеному спільним рішенням цих органів. Це спростить ідентифікацію внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це повідомляє урядовий портал.

«Завдяки такому обміну інформацією буде здійснюватися державний контроль за дотриманням вимог законодавства при визначенні права громадян на призначення (отримання) державних виплат, а також виявлення можливих зловживань або фактів надання недостовірних даних, що призводить до нецільового використання бюджетних коштів на зазначені цілі», – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, правозахисники пояснили, для чого переселенці мають отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які переваги вона надає, та чи можна від неї відмовитись, якщо громадянин, що переселився з окупованої території Донбасу або Криму, не має потреби у її використанні.

Нагадаємо:

  • Правозахисники підготували роз’яснення внесених 8 квітня Кабміном України змін щодо порядку соцвиплат внутрішньо переміщеним особам (ВПЛ) на період карантину.
  • Правозахисники пояснюють, що переселенці, які не мають довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та реєстрації на підконтрольній території України, все одно мають право на отримання медичної допомоги у медичних закладах країни. Це особливо актуально зараз, коли в Україні діють карантинні заходи через пандемію коронавірусу.
  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.