Запаси води у водосховищах Криму більш ніж удвічі менше, ніж у минулому році

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, квітень 2020 року Фото: RFE/RL

В окупованому Криму запаси води у водосховищах природного стоку до початку літа складають 85,16 млн. куб. м, що на 110,14 млн. куб. м або в 2,3 рази менше, ніж в минулому році.

Про це повідомляє кримський Гідрометцентр.

«Триває інтенсивне спрацювання запасів води, що залишилися, водосховищ природного стоку, загальний сумарний запас води в яких на початок літа склав 85,16 млн. куб. м, що на 9,62 млн. куб. м менше, ніж місяць тому … Загальний сумарний запас води у водосховищах природного стоку на початок нинішнього літа на 110,14 млн. куб. менше, ніж на початок літа 2019 року», – зазначили у відомстві.

Через незначні опади приплив води в водосховища природного стоку був незначним і склав: Білогірське – 1,62 млн. куб. м, Сімферопольське – 0,801 млн. куб. м, Щасливе – 0,403 млн. куб. м, Чорноріченське – 0,267 млн. куб. м.

Як вказали в Гідрометцентрі, відсутність істотних опадів у весняний період і малосніжна зима в Криму сприяли встановленню ранньої, нехарактерною для цієї пори року, межені (період збереження низького рівня води – ред.) не тільки в басейнах малих річок північного передгір’я і ПБК, а й в басейнах основних річок півострова. При збереженні несприятливої синоптичної обстановки, у другій половині червня пересохне річка Чорна вище Чернореченского водосховища. На більшості селевих річок в районах Алушти, Судака і Феодосії зберігалося пересихання.

Як повідомлялось, за інформацією «Держкомітету з водного господарства та меліорації Криму» на кінець травня 2020 року на півострові водосховища природного стоку заповнені лише на третину, наливні – на чверть.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».