Нацбанк ввів в обіг монету номіналом 10 гривень

Новини
Фото: bank.gov.ua

Національний банк України 3 червня ввів в обіг нові монети номіналом 10 гривень. Вони поступово замінять 10-гривневі банкноти.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«Відсьогодні обігові 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. Вони поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, уведення в обіг нових монет номіналом 10 гривень продовжує кроки НБУ по оптимізації та оновленню банкнотно-монетного ряду гривні. Цей комплексний процес триває майже сім років.

Як вказали в НБУ, номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального для України розміру – 12 номіналів. Він міститиме шість номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень).

Монети перебувають в обігу близько 20–25 років, тоді як банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. «На відміну від банкнот їх не потрібно щороку карбувати, обробляти, транспортувати, зберігати та утилізувати. Тож заміна банкнот низьких номіналів на відповідні монети дасть можливість скоротити витрати на виготовлення та обробку грошей. Завдяки цьому з урахуванням строку служби монет держава зможе заощадити близько 1 млрд гривень», – зауважив директор Департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.

Першочергово Нацбанк уведе в обіг понад 5 млн монет номіналом 10 гривень.

«Громадянам не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на ці монети. Вони зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами. Банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, вони перебуватимуть в обігу, але через деякий час зникнуть у результаті природнього зношення і будуть замінені обіговими 10-гривневими монетами», пояснив Зайвенко.

На реверсі монети номіналом 10 гривень розміщено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на 10-гривневих банкнотах. На аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зазначено номінал монети.

Нова номіналом 10 гривень виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) 10-гривнева монета суттєво відрізняється від нових обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. Зокрема, вона має гурт зі спеціальним крупним рифленням, що дозволить легко її відрізнити від обігових монет інших номіналів.

Нагадаємо:

  • 25 лютого Національний банк України увів в обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень зразка 2019 року.