€25,5 млн на житло для ВПО: Україна з Німеччиною підписали угоду

Новини
Віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков та Посол Німеччини Анка Фельдгузен Фото: kiew.diplo.de

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен та віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков підписали угоду, за якою Федеральний уряд Німеччини виділяє Україні грант у 25,5 млн. євро на рефінансування програми житлових кредитів для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). 

Про це повідомляє Посольство Німеччини в Україні.

Метою проєкту, який реалізується німецькою Кредитною Установою для Відбудови (KfW), є рефінансування субсидованої державної програми надання кредитів на придбання власного житла, сказано у повідомленні посольства. 

«За допомогою цього гранту можуть бути рефінансовані близько 1 200 кредитів. До п’яти тисяч внутрішньо переміщених осіб матимуть користь від цього проєкту, який поліпшує їхні умови життя та їхню соціальну інтеграцію у територіальні громади, що їх приймають», – повідомляє пресслужба посольства Німеччини.

За даними посольства, відсоткова ставка житлових кредитів за програмою може знизитися з 25% до 3% річних. 

«Аби сприяти сталому і структурному поліпшенню видачі державних кредитів внутрішньо переміщеним особам, проєкт додатково підсилюють супровідним заходом підтримки, який зміцнює відповідні державні установи у їхніх технічних та організаційних спроможностях», – додає пресслужба.

Наступним кроком буде ратифікація міжурядової Угоди Верховною Радою України, після чого розпочнеться підготовка до укладення договору фінансування між KfW та міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, – повідомляє пресслужба Мінреінтеграції. 

«Паралельно з цим KfW обиратиме фінансову установу-партнера з реалізації проєкту, яка розробить та реалізує банківський продукт по кредитуванню, а Мінреінтеграції розроблятиме порядок використання коштів щодо механізму реалізації проєкту», – сказано у повідомленні міністерства. 

Раніше Центр журналістських розслідувань писав про непрозорі витрати коштів у межах програм, що виконуються Українським фондом соціальних інвестицій і фінансується урядом Німеччини через кредитну установу KfW. 

Нагадаємо: 

  • 22 квітня 2020 року Кабінет Міністрів України схвалив угоду із Урядом Федеративної Республіки Німеччина щодо співробітництва в рамках реалізації проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».
  • Мінреінтеграції створило Держпідприємство «Реінтеграція та відновлення», яке опікуватиметься роботами з відновлення окупованих територій.
  • Посол Німеччини Анка Фельдгузен повідомила Центру журналістських розслідувань, що допомога Німеччини Україні перевищує 4,5 мільярда євро, і витрати ціх коштів ретельно перевіряються.