Резніков виключив створення Консультативної ради при ТКГ по Донбасу: «Забули і йдемо далі»

Новини
Віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: mtot.gov.ua

Віце-прем’ер-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков виключив створення Консультативної ради в Тристоронній контактній групі (ТКГ) по врегулюванню ситуації на Донбасі, оскільки питання про її формування вже є недоцільним.

Про це Резніков заявив в інтерв’ю агентству Укрінформ.

На питання, чи може бути створена Консультативна рада при політичній групі ТКГ, що викликало неприйняття в українському суспільстві, він відповів: «Не думаю».

«Немає відповіді від німецької сторони, від французької, від ОБСЄ. Тому це питання вже є недоцільним. Забули і йдемо далі», – додав віце-прем’ер.

Водночас він сказав, що вже майже завершилися консультації та співбесіди з кандидатами, яких пропонується залучити в українську делегацію в ТКГ як представників окремих районів Донецької та Луганської областей.

За словами Резнікова їх може бути 8-16 осіб. «Залежно від порядку денного. У нас 4 робочих групи. Питання не в кількості, а у якості», – зазначив він.

Нагадаємо: 

  • 11 березня на зустрічі ТКГ за участю голови Офісу президента України Андрія Єрмака і заступника глави Адмінстрації президента РФ Дмитра Козака було підписано протокол про створення консультативної ради при ТКГ. Однак заплановану на 25 березня зустріч у Мінську скасували через коронавірус. Саме на цей день було заплановано підписання рішення ТКГ про створення Консультативної ради.
  • 13 березня ZN.UA опублікувало прийнятий Тристоронньою контактною  групою у Мінську документ, за яким «Окремі райони Донецької та Луганської областей» набувають суб’єктності у переговорах, а їхній статус прирівнюється до статусу України.
  • Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак стверджував, що створення Консультативної ради як дорадчого органу в межах політичної підгрупи ТКГ не створює правового поля для визнання ОРДЛО/
  • Патріоти Донбасу закликали президента України Володимира Зеленського відмовитися від створення Консультаційної ради з РФ і ОРДЛО.
  • На початку квітня МЗС РФ виступив із заявою, в якій звинуватив партнерів по нормандському формату – представників України, Німеччини і Франції – в «політичних іграх» і відступі від домовленості створити «Консультативну раду» з бойовиками на Донбасі.