Відновлення роботи КПВВ на Донбасі має бути поетапним, інакше виникнуть великі проблеми – правозахисниця

Новини
Анастасія Одинцова, експерт з адвокації БФ «Право на захист» Фото: uacrisis.org

Відновлення роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі після карантину має бути поетапним, інакше виникнуть великі проблеми як у громадян, які в значній кількості будуть перебувати в черзі, так і у тих, хто буде їх пропускати через збільшення навантаження.

Про це заявила правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Анастасія Одинцова на прес-конференції «Запуск роботи пунктів пропуску з окупованими територіями після карантину: правозахисники представлять рекомендації для влади», повідомляє портал «Донецкие новости».

«До введення карантину через КПВВ, наприклад, у Станиці Луганській, в день проходило від 10 до 16 тис. чоловік. У Донецькій області ситуація трішечки краще, оскільки «Станиця Луганська» – єдиний КПВВ в Луганській області. На Донеччині КПВВ більше. Але, наприклад, на КПВВ «Мар’їнка» було також від 8 до 12 тис. громадян», – сказала Одинцова.

«Саме тому ми говоримо, що можливість виходу з карантину, точно так же, як зараз це робиться по всій Україні – може бути поетапним. Оскільки таке навантаження на КПВВ, притому, що будуть впроваджені спеціальні медичні перевірки, це буде просто велике скупчення громадян. Також будуть проблеми як у громадян, які будуть перебувати в черзі, так і у тих, хто буде їх пропускати. Оскільки це – величезне навантаження також на працівників Держприкордонслужби», – пояснила вона.

Одинцова нагадала, що в 2019 році на КПВВ померли 44 людини, також були погіршення серцево-судинних захворювань в зв’язку з тим, що люди дуже довго перебували в черзі.

«Саме тому ми повинні розуміти, що вихід з карантину повинен бути поетапним. І також громадяни повинні це розуміти. В першу чергу, що перетинати КПВВ повинні ті особи, які найменш вразливі в нашу нинішню карантинну ситуацію», – підкреслила правозахисниця.

«Тобто, люди похилого віку, ми розуміємо, що дуже довго у них був період, коли вони не могли пройти через КПВВ. І зараз дуже багато накопичилося у людей проблем, які можна вирішити тільки після перетину КПВВ. Однак ми повинні розуміти, що для того, щоб цей вихід з карантину був безпечним як для громадян, які перетинатимуть, так і для громадян, які проживають на цій території, куди будуть переміщатися в цей час громадяни, це повинно бути в розумних межах» , – додала вона.

Нагадаємо:

  • Штаб Операції об’єднаних сил (ООС) підтвердив, що контрольні пункти в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі готуються відкрити 10 червня.
  • Віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що поступове зняття обмежень на перетин КПВВ на Донбасі почнеться в середині червня і буде адаптивним, залежно від епідеміологічної ситуації, зокрема на окупованих територіях. Пенсіонерам з ОРДЛО не варто хвилюватись – після завершення карантину у них буде до 90 днів щоб отримати свої пенсії, які накопичуються на картках Ощадбанку.