Опублікований текст законопроекту Зеленського про референдум: про що хочуть запитати українців

Новини

На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроєкту про всеукраїнський референдум. Проєкт закону №3612 у вівторок, 9 червня, вніс президент Володимир Зеленський. У пояснювальній записці йдеться, що законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» визначає правові засади здійснення волевиявлення українців через загальнонаціональний референдум, його організацію та порядок проведення.

На всеукраїнський референдум можуть виноситися наступні запитання:

1) затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України (це «загальні засади», «вибори і референдум» та «внесення змін до Конституції»);

2) загальнодержавного значення;

3) про зміну території України;

4) про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Не можуть виноситися питання:

1) що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;

2) спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

3) щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії;

4) віднесені Конституцією і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Одночасно на референдум може виноситися лише одне запитання. А сам референдум не може проводитися одночасно з черговими або позачерговими загальнодержавними виборами.

«Результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі не потребують затвердження будь-яким державним органом. Прийняте рішення може бути змінене виключно шляхом всеукраїнського референдуму не раніше ніж через три роки з дня його прийняття», – йдеться у проекті.

Проєктом закону розширено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації.

Новий законопроєкт передбачає можливість запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, зокрема, електронного голосування. Для чого має бути створено автоматизовану інформаційно-аналітичну систему.

30 квітня перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що у ВР завершили роботу над першим законопроєктом з блоку народовладдя щодо всеукраїнського референдуму.

У передвиборчій програмі Володимир Зеленський обіцяв закон «Про народовладдя». 29 серпня 2019 року Зеленський подав відповідний законопроєкт у Верховну Раду. У ньому передбачені зміни до Конституції. Нині право законодавчої ініціативи належить президенту, Кабінету міністрів, народним депутатам. Зеленський пропонує додати до цього переліку «народ». 3 вересня парламент направив законопроєкт до Конституційного суду.

  • Партія «Слуга народу» готує п’ять законопроектів, які передбачають введення в Україні народовладдя. Це законопроекти про всеукраїнський та місцевий референдуми, про введення законодавчих ініціатив народу, про народне вето.
  • 28 лютого робоча група Верховної Ради з питань розробки законопроектів у сфері народовладдя схвалила остаточний варіант законопроекту «Про всеукраїнський референдум», який планують винести на громадське обговорення.