Посли ЄС затвердили ще на рік продовження «кримських» санкцій щодо РФ

Новини
санкции

Посли ЄС на рік затвердили продовження пакету санкцій щодо РФ, введених в зв’язку з окупацією Криму.

Про це написав у Twitter кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк.

«Посли ЄС дали «зелене світло» для продовження заборони ЄС на інвестиції в Крим ще на один рік, без змін», – написав він.

 

«Єдність і солідарність ЄС зруйнували відчайдушні спроби Росії скористатися COVID-19 для скасування санкцій, запроваджених проти РФ за триваючу агресію проти України. «Кримський пакет» буде продовжено ще на рік. Вдячні нашим партнерам за їхню непохитну підтримку», – пише представник України при ЄС, посол Микола Точицький.

Санкції передбачають заборону на імпорт в ЄС товарів з анексованого півострова; інвестиції в Крим або Севастополь; туристичні послуги на цій території (європейські круїзні лайнери не можуть заходити в порти Криму); експорт певних товарів і технологій на півострів, зокрема, в сфері транспорту, телекомунікацій та енергетики.

При цьому діючі санкції ЄС щодо Криму закінчуються 23 червня. Остаточно затвердити продовження санкцій повинна Рада ЄС.

Нагадаємо:

  • 20 червня 2019 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2020 року діючу заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму.
  • 27 червня 2019 року Рада Євросоюзу подовжила економічні санкції ЄС проти окремих секторів російської економіки ще на шість місяців – до 31 січня 2020 року. Ці обмежувальні заходи проти Росії Євросоюз ввів ще в 2014 році у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.
  • 15 травня президент України підписав указ щодо введення в дію нових санкцій проти юридичних та фізичних осіб Російської федерації. У нових санкційних списках РНБО – 23 культурні та наукові установи Росії, а також 38 російських та кримських телеканалів, радіо та медіаресурсів. Центр журналістських розслідувань розібрався, хто саме, як та чому потрапив до нового пакету санкцій. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Нова порція «кримських» санкцій для окупанта