КПВВ на адмінкордоні з Кримом запрацюють з 15 червня

Новини
КПВВ «Каланчак» Фото: dpsu.gov.ua

КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» и «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом запрацюють з 15 червня 2020 року.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Проведено ряд консультацій з Постійним Представником Президента України в Автономній Республіці Крим, з представниками громадськості та міжнародними організаціями щодо ситуації на адміністративній межі з Кримом. Результатом перемовин стало рішення про відновлення роботи пунктів пропуску з 15 червня», – повідомив Резніков.

Для громадян, які перетинають межу, скасовується обов’язкова обсервація, проте, обов’язковим залишається необхідність дотримуватись проти епідеміологічних вимог – це контроль температури тіла і використання захисних масок та рукавичок. Крім того, всі, хто перетинає межу, дає письмову згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома». Порушникам цієї умови загрожує штраф 17 тис грн.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України ініціює звернення до командування ООС з метою зміни розкладу роботи пунктів в’їзду-виїзду в Донецькій та Луганській областях. Мета – змінити час роботи пунктів з урахуванням погодних умов та сонячної активності. Тривале перебування на відкритому повітрі під сонцем може спричинити шкоду громадянам, особливо тим, які мають хронічні хвороби. Пропонується дозволити перетинати кордон в ранкові та вечірні часи, але з обов’язковим дотримання всіх протиепідеміологічних заходів.

«В Україні на даний час діє режим адаптивного карантину. Розуміючи, що за період жорстких обмежень на пересування у людей накопичилося багато проблем гуманітарного характеру, було прийнято рішення з 10 червня відновити роботу КПВВ «Мар’їнка» та «Станиця Луганська» у регламентованому режимі. Також урядом було прийнято рішення, яке дозволяє дітям, які прямують на підконтрольну територію для участі в ЗНО не проходити обсервацію. Аналогічні послаблення розповсюджуються і на одну особу, що супроводжує кожного з абітурієнтів. Всі вони при наявності відповідних документів матимуть можливість перетину лінії розмежування», – йдеться в повідомленні.

Через карантинні заходи функціонування КПВВ «Каланчак», «Чонгар» і «Чаплинка» на адмінкордоні було тимчасово припинено. При цьому на окуповану територію можуть потрапити люди, зареєстровані на півострові, а на материкову Україну – люди, прописані за межами окупованої території. Також керівником Держприкордонслужби можуть бути прийняті окремі рішення щодо пропуску окремих громадян у разі підстав гуманітарного характеру

Нагадаємо:

  • У КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка» на адмінкордоні з окупованим Кримом наступного тижня будуть встановлені Wi-Fi роутери та з’являться точки доступу до Інтернету, що дозволить громадянам встановлювати мобільний додаток «Дій вдома» і потім замість двотижневої обсервації відправлятися на самоізоляцію додому.

  • Про проблему із можливістю скористатися додатком «Дій вдома» на КПВВ на адмінкордоні з Кримом через нестабільний мобільний зв’язок дивіться у відеоблозі Центру журналістських розслідувань «Карантин. Як перетнути адмінмежу з Кримом?».